Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat zijn vrouwenrechten?

Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten, maar worden nog lang niet overal hetzelfde behandeld.
Steeds meer meisjes gaan naar school, zoals Enidy uit Uganda.
Wineke Onstwedder

In veel landen staat je toekomst al vast als je als meisje wordt geboren. Je gaat in elk geval trouwen en je wordt moeder. In veel landen doen vrouwen het meeste werk en zorgen ze ook nog eens voor de kinderen. En als het gaat om armoede en geweld: daar lijden vrouwen en meisjes het meest onder. Vrouwen en meisjes lopen het gevaar om bijvoorbeeld mishandeld of misbruikt te worden.

Ontwikkelen

Steeds meer mensen vinden dit een slechte zaak: vrouwen en meisjes moeten hetzelfde behandeld worden als mannen en jongens. Ze moeten dezelfde kansen krijgen om zich te ontwikkelen en eigen keuzes kunnen maken. Dit is belangrijk omdat geëmancipeerde vrouwen er vaak voor zorgen dat hun dochters ook vrij en veilig opgroeien. 

Vrij en veilig

Wereldleiders hebben met elkaar afgesproken om vóór 2030 alle vormen van discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd te laten verdwijnen. Ze vinden dat vrouwen tegen die tijd vrij, veilig en op dezelfde manier als mannen moeten kunnen meedoen aan de economie, politiek en samenleving. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle meisjes naar school moeten kunnen gaan. Maar zo eenvoudig als het klinkt, is het niet. Want wat moeten ouders doen als hun dochters niet veilig zijn onderweg naar school? Of wat als er geen geld is om schoolspullen voor ze te kopen?

Tradities

Veranderingen zijn nooit altijd zo simpel als ze lijken. Als families al generaties lang hun dochters anders behandelen dan hun zonen, dan is het best moeilijk om daar ineens mee te stoppen. En wat vinden de buren daar wel niet van? Of de religieuze leiders in het land?  

India

Uit onderzoek bleek dat vooral meisjes en vrouwen in India het moeilijk hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben: het land is het op één na dichtstbevolkte land ter wereld en er zijn veel oude gewoontes en gebruiken. Maar: er staat ook een Westers land in de top tien gevaarlijkste landen voor meisjes en vrouwen: Amerika. 

Plaats als eerste een reactie