Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

“Niet elke vluchteling is zielig”

Op z’n twaalfde vluchtte Mohamad Al Jounde (nu 16) met zijn familie voor de oorlog in Syrië. In buurland Libanon zag hij dat kinderen in vluchtelingenkampen niet naar school gingen. Om daar iets tegen te doen, begon hij zelf een school waar hij les gaf in Engels en fotografie. Afgelopen maandag kreeg hij daarvoor de Kindervredesprijs.
Mohamad kreeg de Kindervredesprijs van Malala uit Pakistan. Zij won 'm eerder voor haar inzet voor meisjesrechten in haar land.

Ik wilde helpen

"Wij woonden niet in een vluchtelingenkamp, maar huurden een klein en duur appartement in Libanon. Maar ik miste mijn vrienden en ik kon niet naar school. Ik verveelde me heel erg." Samen met zijn zus en moeder ging Mohamad op bezoek bij een vluchtelingenkamp. "Ik zag dat deze kinderen ook niet naar school gingen en wilde helpen. Eerst vertrouwen ze me niet. Pas toen ik vertelde over mijn eigen problemen en dat mijn vader niet bij ons woonde maar naar Zweden was gevlucht, werden we vrienden. Ik bleef een week in het kamp om het leven daar mee te maken."

Eigen school

Mohamad besloot een eigen school te beginnen in het kamp. Hij schreef een plan, vroeg hulporganisaties om geld en bouwde met familie en vrienden een tent. "Op YouTube zocht ik filmpjes over lesgeven. Ik leerde de kinderen Engels, maar ook fotograferen. Dat helpt om dingen te verwerken. Soms is het moeilijk om te praten over je verdriet en pijn." Na twee jaar werd de schooltent vervangen door een gebouw van baksteen en kwam er een professionele leerkracht. Dankzij Mohamad krijgen nu zo'n tweehonderd leerlingen goed onderwijs.

Vooroordelen

“Na de uitreiking van de Kindervredesprijs in de Ridderzaal vroeg iemand of mijn ouders nog leven”. Mohamad draait met z’n ogen. “Niet alle vluchtelingenkinderen zijn wees! Of arm en zielig.” Hij ergert zich aan vooroordelen over vluchtelingen. “In Libanon woont bijvoorbeeld maar 20% van de vluchtelingen in een opvangkamp, de rest huurt woonruimte.  Toch gaat het in de media vooral over de mensen in de kampen. Het lijkt wel alsof journalisten het liefst aandacht besteden aan ellende. Gelukkig kan ik nu laten zien dat er ook vluchtelingen zijn die zich inzetten voor een beter leven voor zichzelf en anderen. En ik ben niet de enige.”

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.