Overslaan en naar de inhoud gaan

Afghanistan

Vlag-Afghanistan
In Afghanistan is sinds de zomer van 2021 de Taliban aan de macht. Deze streng islamitische groep regeert het land met harde hand.
Afghanistan

Informatie over Afghanistan

Afghanistan is een land in Centraal-Azië. Buurlanden zijn Pakistan in het zuiden en oosten, Iran in het westen, Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden en China in het verre noordoosten.

Hoofdstad: Kabul
Officiële talen: Dari en Pasjtoe
Munteenheid: Afghaanse afghani (AFN)
Religie: islam (80% soennieten en 19% sjiieten. Hier lees je wat het verschil is)
Inwoners: bijna 40 miljoen

Populairste sport: Voetbal

Sneeuwpanter en lammergier

Boven de bergen in Afghanistan cirkelen lammergieren en op de grond sluipt de bedreigde sneeuwpanter rond. Ook leven er wilde geiten en schapen met spectaculair gedraaide horens. Er zijn veel vruchtbare valleien en vlaktes en in het zuiden ligt een grote woestijn. Door Afghanistan stromen ook rivieren en er is een groot meer: de Band-e Amir.

Taliban

Sinds de zomer van 2021 regeert de Taliban weer in Afghanistan. Lange tijd waren er buitenlandse militairen in het land om de Afghaanse burgers tegen deze streng islamitische en gewelddadige groep te beschermen. Maar toen die militairen vertrokken, greep de Taliban de macht. De president vluchtte het land uit, tegelijk met grote groepen landgenoten. De Taliban bestuurt Afghanistan volgens heel strenge islamitische wetten. Daarin staat bijvoorbeeld dat alle vrouwen een boerka moeten dragen en niet mogen werken. Meisjes mogen niet naar school en muziek is verboden. De Taliban gebruikt geweld om hun doel te bereiken.