Overslaan en naar de inhoud gaan

Bangladesh

vlag-bangladesh
Bangladesh wordt regelmatig getroffen door natuurrampen en verdwijnt vaak voor grote delen onder water.
spelende kinderen in de rivier bangladesh

Algemene informatie over Bangladesh

Bangladesh wordt aan drie zijden begrensd door India, maar grenst in het zuidoosten ook aan Myanmar. 

Hoofdstad: Dhaka
Inwoners: bijna 157 miljoen
Officiële talen: Bengaals, Engels
Munteenheid: taka
Religie: islam 83%, hindoeïsme 16%
Populairste sport: Cricket

Overstromingen

Het land bestaat voornamelijk uit deltagebied: grond tussen rivieren met vaak ook meertjes. Er zijn vaak cyclonen en overstromingen waardoor het voor de bevolking moeilijk is om hun economische situatie te verbeteren. 

Tijger

Het nationale dier van Bangladesh is de Bengaalse tijger. Het heeft een gebrul dat tot op 3 km te horen is. De tijgers leven in de sundarbans, het grootste mangrovebos ter wereld. Jarenlang nam het aantal alleen maar af, maar in 2019 werden er voor het eerst weer meer tijgers dan daarvoor geteld: 106. Hiervoor worden camera's gebruikt. 

Kleding

Bijna de helft van de bevolking van Bangladesh (45%) is een boer. De meesten verbouwen voedsel op hun stuk land als het droog is. Als er weer overstromingen zijn, dan worden de boeren uit noodzaak vissers. Maar de grootste export komt uit de kledingindustrie. 

Artikelen

Deze kinderen in India helpen mee met geld verdienen.

Het recht op bescherming tegen kinderarbeid

Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid. Er zijn nog steeds kinderen die daarom niet naar school kunnen.

Door de overstromingen in Bangladesh mislukte de oogst.

Overstromingen in Bangladesh

Noodweer heeft een groot deel van Bangladesh onder water gezet. Rohan (10): "Onze oogst is mislukt en het drinkwater is bijna op."

Rupontika (10) uit Dhaka.
Voor abonnees

Les: Jeans

In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt. Rupontika (10) uit Dhaka neemt je mee naar een kledingfabriek.

Hoe wordt een spijkerbroek gemaakt in Bangladesh?

In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt. Maar hoeveel liter water is er eigenlijk nodig voor één spijkerbroek?

In het Rohingya vluchtelingenkamp zijn de huizen zelfgemaakt.

Vlammenzee in vluchtelingenkamp 

Door een enorme brand in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh zijn honderden mensen dakloos geworden. 

Bobbie en Prince
Voor abonnees

Les: Verhuizen

Naar een nieuw land of misschien zelfs een ander land waar je de taal nog niet sprak. Hoe vaak ben jij verhuisd? Verhuizen kan leuk spannend zijn, maar ook stressvol. Soms is een verhuizing een vrijwillige keuze, soms slaan mensen op de vlucht.

Sohana woont in een opvangkamp voor Rohingya in Bangladesh.

Wonen in een tentenkamp voor Rohingya

Na vijftien dagen lopen door de heuvels vond Sohana (11) uit Myanmar onderdak in een vluchtelingenkamp met zo'n 50.000 andere Rohingya.

Deze jongen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, verdient geld voor zijn familie.

Bestaat er nog steeds slavernij?

Officieel is slavernij zo'n 150 jaar geleden afgeschaft. Maar nog steeds werken mensen onder slechte omstandigheden en is er kinderarbeid.

Bangladesh wordt regelmatig getroffen door natuurrampen, zoals overstromingen en hevige stormen.

Wat zijn natuurrampen?

Vijf van de zes natuurrampen hebben te maken met het weer. China, Amerika, de Filipijnen, India en Indonesië zijn het vaakst getroffen.