Overslaan en naar de inhoud gaan

Bolivia

De vlag van Bolivia
Bekend van Bolivia is de panfluit en vrouwen die traditionele zwarte bolhoeden en kleurrijke omslagdoeken dragen.
Een meisje in de hoogste stad van Bolivia met een papegaai.

Informatie over Bolivia

Bolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Het hoogste bergmeer ter wereld is het Titicacameer dat op de grens van Bolivia en Peru ligt. In het westen van Bolivia ligt de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni.

Hoofdstad: Sucre
Inwoners: 10 miljoen
Officiële talen: Spaans en 36 inheemse talen zoals Aymara, Quechua en Guaraní
Munteenheid: Boliviaanse boliviano
Religie: christendom (85-95% is katholiek). 

Indianen en Inca's

De eerste bewoners van Bolivia waren indianen. Hun gebied werd in de 15e eeuw vanuit Peru veroverd door de Inca's, een indianenvolk met in die tijd het grootste rijk. Alle Inca's spraken Quechua, een taal die nu door ongeveer 9 miljoen mensen wordt gesproken in een gebied van Zuid-Colombia tot Argentinië, Peru, Ecuador en Bolivia.

Traditionele kleding

In Bolivia is hoeden dragen een eeuwenoude traditie. Zowel de mannen als vrouwen doen dat. Aan die hoed is te zien uit welk gebied iemand komt. Het is nog steeds een gewoonte onder mensen van het platteland. Hier dragen de vrouwen vaak wijde rokken, sandalen met dikke sokken, bontgekleurde omslagdoeken en een zwarte bolhoed. Bekend uit de Boliviaanse muziek is de panfluit: de chuqui. Een ander veelgebruikt instrument is de phututu: een koehoorn.