Overslaan en naar de inhoud gaan

China

vlag-China
China komt regelmatig in het nieuws als het gaat om het schenden van mensenrechten. Maar iedereen heeft wel iets 'made in China' in huis.
In China vind je miljoenensteden.

Informatie over China

Na Rusland, Canada en Amerika is China het grootste land ter wereld. Het heeft 14 buurlanden: Afghanistan, Bhutan, India, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Mongolië, Birma, Nepal, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam.

Hoofdstad: Peking (ook wel Beijing genoemd)
Inwoners: 1,3 miljard
Officiële talen: Mandarijn, Wu, Kantonees en Hakka
Religie: volksgeloof (22%), boeddhisme (18%), christendom (5%), islam (2%)
Munteenheid: Yuan
Populairste sport: tafeltennis, voetbal en basketbal

China telt meer dan 1,3 miljard bewoners en is daarmee het land met de meeste inwoners van alle landen in de wereld. In sommige Chinese steden wonen méér mensen dan in heel Nederland.

Chinees schrift

Het Mandarijn en andere Chinese talen gebruiken een eigen schrift met tekens, ofwel karakters. Chinese karakters zijn plaatjes van woorden. Elk woord of deel van het woord heeft een eigen tekeningetje. Als je de krant wilt kunnen lezen, moet je zo'n 2.000 karakters kennen.

Mensenrechten

China is een belangrijk land, met veel macht. Maar de regering krijgt veel kritiek uit het buitenland. Met de mensenrechten in het land gaat het namelijk niet zoals andere landen zouden willen. Maar de machthebbers in China vinden dat er in het land de laatste jaren al heel wat is veranderd op het gebied van mensenrechten.