Overslaan en naar de inhoud gaan

Curaçao

vlag-curacao
Op Curaçao spreekt de bevolking Papiaments én Nederlands. Het eiland hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden.
Het eiland Curacao is een populaire bestemming voor cruiseschepen.

Algemene informatie over Curaçao

Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde eiland Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vroeger was het een kolonie van Nederland. In het Papiaments heet het Kòrsou. 

Hoofdstad: Willemstad 
Inwoners: 151 duizend
Officiële talen: Nederlands, Papiaments, Engels
Religie: rooms-katholiek (73%) overig (21%), geen (6%)

Munteenheid: Antilliaanse gulden
Populairste sport: honkbal

Wandelen

Een Amerikaanse journalist ontdekte dat de meest succesvolle honkbalspelers in de Amerikaanse Major League geboren zijn op Curaçao. Op het eiland wordt verder 's avonds na zonsondergang veel gewandeld. Dat is goedkoop én gezellig. 

Slavernij

Er wonen meer dan 100 nationaliteiten op het eiland. Een groot deel van de bevolking heeft voorouders die tijdens de slavernij vanuit landen in Afrika naar het eiland werden verscheept. Waar de naam Curaçao precies vandaan komt, weet niemand zeker. Het zou kunnen komen van het Portugese woord coração dat hart betekent omdat Curaçao het hart of het centrum van de handel was. Het kan ook komen van het woord cura, dat genezen betekent. Want zeelieden die hier ziek werden gedropt genazen op het eiland van hun aandoening. 

Beroemd

Een heel bekende Curaçaoënaar is George Maduro die vanwege zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog in Nederland geridderd werd. Zijn familie richtte Madurodam op ter nagedachtenis aan hem. Een andere held leefde nog langer geleden: de tot slaaf gemaakte Tula. Hij leidde de slavenopstand op het eiland in 1795.