Overslaan en naar de inhoud gaan

Egypte

Vlag-Egypte
Egypte grenst aan de Middellandse Zee, Israël, de Rode Zee, Sudan en Libië
In Luxor spelen kinderen samen op straat.

Algemene informatie

Hoofdstad

Cairo

Officiële talen

Arabisch

Munteenheid

Egyptisch pond (EGP)

Religie

Islam ca. 90%

Christendom 10%

Inwoners

97.041.072

Populairste sport

Voetbal

Piramiden

Ze zeggen wel eens dat de geschiedenis van Egypte zo lang is als die van de mensheid zelf. In het huidige Egypte is dit nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de sfinx en de piramiden van Gizeh.

Protesten

In 2011 gingen tienduizenden Egyptenaren de straat op om te protesteren tegen de toenmalige president Mubarak. Er raakten duizenden mensen gewond tijdens de opstand. Het gevolg was dat de president aftrad. Er kwam ook een nieuwe grondwet. Veel mensen hoopten dat de situatie in het land nu zou verbeteren, maar dat is nog niet zo. Er is nog steeds hoge werkloosheid, het voedsel is duur en veel mensen voelen zich onveilig.

Verzilting

Langs de rivier de Nijl is de aarde vruchtbaar. Maar op veel plekken hebben Egyptische boeren last van verzilting: de grond wordt steeds zouter en zouter. 

Onrust

Jarenlang gingen veel mensen op vakantie naar Egypte. Miljoenen toeristen bezochten de piramiden of gingen snorkelen en duiken aan de kust. Sinds een paar jaar komen er veel minder toeristen. Egypte is een zogenaamd risicoland. Er is een verhoogde kans op onrust, gewelddadige acties en terroristische aanslagen.