Overslaan en naar de inhoud gaan

Ethiopië

vlag-ethiopie
Ethiopië is een land in Afrika. Het grenst aan Djibouti, Eritrea, Kenia, Somalië, Zuid-Sudan en Sudan.
samsam foto ethiopië

Algemene informatie

Hoofdstad

Addis Abeba

Officiële talen

Afaan Oromo, Amhaars,

Munteenheid

birr (ETB)

Religie

Ethiopisch-orthodox 55%, islam 43%, animisme 2%[1]

Inwoners

105.350.020

Populairste sport

Voetbal

Bevolkingsspreiding

Ethiopië staat tweede op de lijst van dichtbevolkte landen in Afrika. Meer dan 70% van de inwoners woont en werkt op het platteland. De inkomensongelijkheid in Ethiopië is laag. Dat betekent dat iedereen ongeveer evenveel geld heeft. Net zoals in Noord-Europese landen als Zweden en Noorwegen. Maar Ethiopië is geen rijk land. Het hoort bij de armste landen ter wereld. Dat komt onder andere door de snelle bevolkingsgroei en droogte. Meer dan 70% van de inwoners woont en werkt op het platteland.

Klimaatvluchtelingen

Door de droogte hadden miljoenen mensen in 2015-2016 te weinig te eten. Afgelopen jaren ontvluchtten veel Ethiopiërs daarom hun land. Ook de strenge regering die weinig vrijheid geeft, is voor Ethiopiërs die het kunnen betalen, een reden om het land te verlaten. Drie jaar geleden kwam premier Abiy Ahmed aan de macht. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij het grensconflict met buurland Eritrea oploste.

Artikelen

Ook in 2011 heerste er in een land als Somalië al droogte, maar niet zo extreem als nu.

Honger in Oost-Afrika

Zo'n dertien miljoen mensen in het oosten van Afrika hebben te weinig eten, meldt het Wereldvoedselprogramma (WPF).

Deze week waren er verkiezingen in Ethiopië .

Stemmen in onrustig Ethiopië 

In Ethiopië gingen mensen deze week naar de stembus. Het zijn de eerste democratische verkiezingen in het onrustige Afrikaanse land. 

Adam woont op het platteland van Ethiopie en zou graag naar school gaan om te leren lezen en schrijven.

In Ethiopië zit in elk verhaal een boodschap

Bijna elke avond zitten Adam (10) uit Ethiopië en zijn vrienden rond het kampvuur om te luisteren naar de verhalen en liederen van oom Haji.

Tooske is fan van Fries
Voor abonnees

Les: Taal

Taal is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur en identiteit. Het zorgt voor verbinding met anderen die dezelfde taal spreken. Tegelijkertijd kan het lastig zijn bij een groep te horen als je de taal juist niet spreekt.

Mahadiya in Ethiopië leest boeken die bezorgd worden door een kameel.

Leren dankzij kamelenbieb in Ethiopië

Mahadiya (13) woont in Ethiopië. Haar school is dicht vanwege corona. Maar ze kan wél blijven leren. Dankzij een... kameel!

Ethiopië: eten met je handen

In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand. "De linkerhand is vies! Daarmee was je je billen als je naar de wc bent geweest.

Iedereen belt overal in Ethiopië

In Ethiopië is het normaal dat overal gebeld wordt: door de meester in de klas en zelfs in de bios. Bruke (10) vindt dat maar niets.

Amen helpt voor één keer in het Ethiopische restaurant.

Boerenkool op je pannenkoek

Amen (12) uit Utrecht likt haar vingers erbij af: allerlei soorten saus op een zurige injera. Vandaag eet ze in een Ethiopisch restaurant.

Bruke speelt op zijn telefoon

“Mijn ouders zijn streng”

Bruke (10) uit Ethiopië heeft de oude iPhone 4 van zijn vader, maar wel zonder simkaart. En hij mag 'm alleen thuis gebruiken.