Overslaan en naar de inhoud gaan

India

vlag-India
India is een land in Zuid-Azië. Het ligt aan de Arabische zee en de Baai van Bengalen, tussen Pakistan en Bangladesh en onder China en Nepal.
"Manju is de fanatiekste leerling van de worstelschool. Als ze 15 of 16 is kan ze misschien meedoen met belangrijke wedstrijden," vertelt haar trainster.

Algemene informatie

Hoofdstad: New Delhi
Officiële talen: Hindi en Engels
Munteenheid: Indiase roepie
Religie: Hindoeïsme (80%), Islam (13%), Christendom (2,3%), Sikhisme (2%)
Inwoners: 1,3 miljard
Populairste sport: cricket

Miljoenensteden

India is na China het meest dichtbevolkte land van de wereld. Er wonen meer dan 1,3 miljard mensen. De Indiase steden horen bij de meest dichtbevolkte steden van de wereld: New Delhi, Mumbai, Calcutta, Bangalore, Hyderabad en Chennai zijn de belangrijkste grote steden. Miljoenen mensen wonen er vaak dicht op elkaar. De uitstoot van dieselmotoren, auto’s en kolencentrales zorgen voor veel luchtvervuiling. Soms is de smog zo dicht dat mensen binnen proberen te blijven. De scholen gaan dan dicht. Vrachtwagens die geen eerste levensbehoeften zoals voedsel of medicijnen, vervoeren mogen tijdelijk de stad niet in. Bouwwerkzaamheden worden stilgelegd en auto’s met even en oneven nummerplaten mogen om de dag de stad binnenrijden. 

Technologie

India hoort bij de landen met de meeste mobiele telefoons. In 2017 zijn er waarschijnlijk meer dan 730 miljoen gebruikers. Bangalore, een grote stad in het zuiden van het land, is hét centrum voor informatietechnologie (computers, software, luchtvaart en mobiele communicatie). In Bangalore wonen en werken daarom veel technisch opgeleide mensen.

Artikelen

Deze kinderen in India helpen mee met geld verdienen.

Het recht op bescherming tegen kinderarbeid

Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid. Er zijn nog steeds kinderen die daarom niet naar school kunnen.

Deze jongen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, verdient geld voor zijn familie.

Bestaat er nog steeds slavernij?

Officieel is slavernij zo'n 150 jaar geleden afgeschaft. Maar nog steeds werken mensen onder slechte omstandigheden en is er kinderarbeid.

Licypriya leidt een grote klimaatmars in India.

Licypriya (9) uit India strijdt tegen klimaatverandering

Het leven van Licypriya (9) uit India staat in het teken van haar strijd tegen klimaatverandering.

Met zijn nieuwe koptelefoon op hoort Taksh tegenstanders nog beter aankomen.
Voor abonnees

Les: Gamen

Taksh (13) uit New Delhi speelde wel tien uur per dag Fortnite. Atharva (11) vindt gamen zelfs zo leuk dat hij z’n verjaardag ging vieren in een game-hal. India staat op de tweede plek van landen met de meeste online gamers.

Nederland_meisjesrechten_tweeling1
Voor abonnees

Les: Gender. Over jongens en meisjes (en alles er tussenin)

Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? Daar zijn allerlei ideeën over en dat heet 'gender'. Deze ideeën veranderen door de tijd heen en verschillen per land en volk.

Globy met een hartje in de Surinaamse vlag

Smeltkroes Suriname

Voor een land met zo weinig inwoners zijn er bijzonder veel verschillende bevolkingsgroepen in Suriname.

Globy met roti en koksmuts

Dé Surinaamse keuken bestaat niet

Wat is dé Surinaamse keuken? De gerechten komen, net als de inwoners van het land Suriname, overal vandaan: China, Java, Afrika en India.

Happy Feet
Voor abonnees

Les: Toerisme

Toeristen reizen overal naartoe. Dat is goed voor de economie in het vakantieland. En gezellig: want je ontmoet vaak interessante mensen. Maar toerisme kan ook zorgen voor irritante situaties.

"Ik vertel toeristen graag over mijn Indiase cultuur"

Heel soms staat er wel eens een toerist in zin slaapkamer. Maar daar kan Bharat (13) wel om lachen. Hij woont in een paleis en hotel in een.