Overslaan en naar de inhoud gaan

Israël

vlag-Israel
In Israël gaan vrouwen ook in het leger en het is het enige land in het Midden-Oosten waar joden in de meerderheid zijn, niet de moslims.
samsam foto israël

Algemene informatie

Israël heeft een kust aan de Middellandse Zee en een haven aan de Rode Zee. Buurlanden zijn Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden.

Hoofdstad: Jeruzalem 
Inwoners: 8 miljoen
Officiële talen: Hebreeuws
Munteenheid: nieuwe Israëlische sjekel

Religie: jodendom (76,0%), islam (16,6%), christendom (2,1%), druus (1,7%)
Populairste sport: voetbal, basketbal

Dode Zee

Dit is het laagst gelegen meer ter wereld. Het water is hier zó zout, dat je blijft drijven. Op de Olijfberg is de eerste begraafplaats van de wereld die nog steeds wordt gebruik. Van alle landen in het Midden-Oosten worden mensen in Israël trouwens het oudst.

Conflict

Israël is sinds de oprichting vlak na de Tweede Wereldoorlog verwikkeld in een gewapend conflict met de Palestijnen. Met enige regelmaat worden er raketaanvallen en aanslagen over en weer gepleegd. Israël is voor de joden hun beloofde land, maar mensen die hier al generaties lang woonden, vinden dat het grondgebied van hen is. Bijzonder aan Israël is dat hier de vrouwen ook verplicht een paar jaar in het leger moeten. Israel is het enige land in het Midden-Oosten waar moslims niet in de meerderheid zijn, maar de joden. 

Artikelen

Oleh Pustovoit uit Marioepol
Voor abonnees

Les: Ruzie en Conflict

Wanneer kwam er bij jou voor het laatst stoom uit je oren? Iedereen is weleens boos en dat kan leiden tot ruzie. De een gebruikt dan z'n spierballen, de ander zwijgt de vijand dood. En jij?

Bobbie en Prince
Voor abonnees

Les: Verhuizen

Naar een nieuw land of misschien zelfs een ander land waar je de taal nog niet sprak. Hoe vaak ben jij verhuisd? Verhuizen kan leuk spannend zijn, maar ook stressvol. Soms is een verhuizing een vrijwillige keuze, soms slaan mensen op de vlucht.

In deze synagoge in Bussum is Chaya's opa de rabbijn.

"Israël is ons beloofde land"

Een paar jaar geleden verhuisde Chaya (10) naar Naharia, een stad aan de kust van Israël.

Mohammed woont in een vluchtelingenkamp voor Palestijnen.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen

Al meer dan zeventig jaar is er ruzie tussen Israëliërs en de Palestijnen. Waarom is een blijvende vrede hier zo lastig?

Hayat uit de Gazastrook logeert nu voor haar veiligheid in een schoolgebouw.

"Ik wil mijn leven terug"

Ook al willen andere landen dat het geweld stopt, er komt maar geen einde aan de bommenregen in Israël en de Palestijnse gebieden.

Tussen Israël en Palestina staat een muur. Door die muur zijn Amal (10) en Mohammed (14) allebei niet helemaal vrij.
Voor abonnees

Les: Vrijheid

Tussen Israël en Palestina staat een muur. Door die muur zijn Amal (10) en Mohammed (14) allebei niet helemaal vrij.

Een muur als gevangenis of voor bescherming?

Tussen Israël en de Palestijnse gebieden staat een muur. Door die muur zijn Amal (10) en Mohammed (14) allebei niet helemaal vrij.

Speelgoedwapens

Eitan uit Israël, Lera uit Almere en Krish uit Amerika spelen graag met speelgoedwapens. Maar ze houden zich wel aan regels!

meisje met speelgoedwapen
Voor abonnees

Les: Speelgoed

Iedereen speelt. De één breekt het liefst z'n brein op een potje schaken. De ander doet graag alsof ie bij de politie is of scheurt met zelfgemaakte auto's van gevonden blikjes over de weg. Wist jij dat bijna al het speelgoed uit China komt?