Overslaan en naar de inhoud gaan

Israël

vlag-Israel
In Israël gaan vrouwen ook in het leger en het is het enige land in het Midden-Oosten waar joden in de meerderheid zijn, niet de moslims.
samsam foto israël

Algemene informatie

Israël heeft een kust aan de Middellandse Zee en een haven aan de Rode Zee. Buurlanden zijn Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden.

Hoofdstad: Jeruzalem 
Inwoners: 8 miljoen
Officiële talen: Hebreeuws
Munteenheid: nieuwe Israëlische sjekel

Religie: jodendom (76,0%), islam (16,6%), christendom (2,1%), druus (1,7%)
Populairste sport: voetbal, basketbal

Dode Zee

Dit is het laagst gelegen meer ter wereld. Het water is hier zó zout, dat je blijft drijven. Op de Olijfberg is de eerste begraafplaats van de wereld die nog steeds wordt gebruik. Van alle landen in het Midden-Oosten worden mensen in Israël trouwens het oudst.

Conflict

Israël is sinds de oprichting vlak na de Tweede Wereldoorlog verwikkeld in een gewapend conflict met de Palestijnen. Met enige regelmaat worden er raketaanvallen en aanslagen over en weer gepleegd. Israël is voor de joden hun beloofde land, maar mensen die hier al generaties lang woonden, vinden dat het grondgebied van hen is. Bijzonder aan Israël is dat hier de vrouwen ook verplicht een paar jaar in het leger moeten. Israel is het enige land in het Midden-Oosten waar moslims niet in de meerderheid zijn, maar de joden.