Overslaan en naar de inhoud gaan

Japan

De vlag van Japan.
Japan is beroemd vanwege de sushi en het sumoworstelen. Het is het enige keizerrijk ter wereld.
De tweeling Haruta en Ayata wonen in Tokio, de hoofdstad van Japan.

Japan in het kort

Japan bestaat uit duizenden eilanden, maar de meeste mensen wonen op de vier grootste. Er valt veel regen en de grond is heel vruchtbaar. Het hoogste punt is de berg Fuji. 

Hoofdstad: Tokio
Inwoners: 124 miljoen
Officiële talen: Japans (Nihongo)
Munteenheid: Japanse yen
Religie: shintoïsme en boeddhisme
Nationale sport: sumoworstelen 

Rijst

Het klimaat in Japan is heel geschikt voor het verbouwen van rijst. Het land is voor enen groot deel zelfvoorzienend. Dat betekent dat er nauwelijks voedsel wordt geïmporteerd. Bijna alles wat de burgers eten, verbouwen ze zelf. Vooral dus rijst: 97% van de korrels die op hun bord liggen, groeit in het eigen land. Maar: er zijn steeds minder landbouwers en er komen steeds meer producten uit het buitenland, zoals sojabonen en tarwe. Hetzelfde geldt voor vis: er zijn wel meer dan duizend vissershavens en vijftig jaar geleden kwam er geen vis van over de grenzen de Japanse keukens in. Nu is dat anders: iets meer dan de helft van de vis die gegeten wordt in Japan, is geïmporteerd.

Keizerrijk

Er is nog maar één keizerrijk ter wereld en dat is Japan. Sinds 1 mei 2019 is er een nieuwe keizer: de 126ste. Hij heet Naruhito. De keizerlijke familie stamt volgens een mythe af van de zonnegodin Amaterasu.