Overslaan en naar de inhoud gaan

Jemen

Jemen_vlag
In Jemen woedt al sinds 2015 een burgeroorlog en miljoenen mensen zijn in het land op de vlucht geslagen.
samsam foto jemen

Algemene informatie over Jemen

Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. 

Hoofdstad: Sanaa
Inwoners: 28 miljoen
Officiële talen: Arabisch
Munteenheid: Jemenitische rial
Religie: islam (99%)
Populairste sport: voetbal

Burgeroorlog

In Jemen heerst al sinds 2015 een burgeroorlog waarbij sjiitische Houthi-rebellen strijden tegen de regering van de soenitische president al-Hadi. De Houthi’s zijn een sjiitische minderheid in een overwegend soennitisch land. Ze voelen zich benadeeld en vechten al tien jaar voor meer invloed. Ze rukken steeds verder op en hebben nu al meer dan de helft van het land in handen. Zelfs de hoofdstad Sanaa. De rebellen kregen sinds een paar jaar hulp van oud-president Saleh die in 2012 was afgezet. Bijzonder, want tijdens zijn presidentschap werden ze juist door hem bestreden. Begin december 2017 maakte oud-president Saleh op tv bekend dat hij zich afkeerde van de rebellen. Al snel daarna werd hij vermoord. De Houthi’s  hadden het vermoeden dat Saleh met Saoedi-Arabië onder één hoedje speelde om weer terug aan de macht te komen. Saoedi-Arabië is bang dat de rebellen in Jemen aan de macht komen en dan niet meer willen samenwerken. Iran staat juist aan de kant van de rebellen en helpt de Houthi’s door wapens te sturen.

Vluchtelingen

De burgeroorlog blijft voortduren, er zijn miljoenen mensen in Jemen op de vlucht voor het geweld. Ze lijden honger en besmettelijke ziektes liggen op de loer.