Overslaan en naar de inhoud gaan

Kenia

vlag-kenia
Veel marathonlopers komen uit Kenia. Het land is verder bekend vanwege de wildparken waar toeristen op safari gaan en de Masai, een volk met kleurrijke sieraden en kleding.
Een leerling poseert voor zijn school in Kenia.

Algemene informatie over Kenia

Kenia ligt in Oost-Afrika. Het land grenst aan Ethiopië, Somalië, aan de Indische Oceaan, Tanzania, aan het Victoriameer, Uganda en Zuid-Sudan.

Hoofdstad: Nairobi
Inwoners: 47 miljoen
Officiële talen: Engels, Swahili
Munteenheid: Keniaanse shilling
Religie: protestants (47%), rooms-katholiek (23%), islam (11%)
Populairste sport: voetbal

Marathonlopers

Onderzoekers willen al jaren weten hoe het kan dat Kenianen zo goed zijn in marathons. Sommigen denken dat het aan hun genen ligt, aan hun voedsel of aan hun lichaamsbouw. Anderen vinden dit allemaal onzin. Kenianen zijn gewoon gewend aan lange afstanden afleggen en atleten zien marathons lopen als een manier om aan de armoede te ontsnappen. 

Safari

Kenia is bij uitstek een land waar toeristen de grootste kans hebben om de zogenaamde 'big five' in het wild te spotten: de leeuw, de Afrikaanse olifant, de neushoorn, de Afrikaanse buffel en het luipaard. Vooral voor het luipaard en de neushoorn moet je zelf wel een geluksvogel zijn. 

Masai

In Kenia en buurland Tanzania leven de Masai. Dit volk trekt al eeuwen lang rond als nomaden op zoek naar voedsel voor hun vee. Ze houden veel van hun tradities in ere, maar steeds meer Masai-meisjes gaan tegenwoordig naar school. En er zijn ook steeds meer families die ervoor kiezen om op een vaste plek te gaan wonen. Soms is dat gedwongen, soms is dat een eigen keuze. 

Artikelen

Ook in 2011 heerste er in een land als Somalië al droogte, maar niet zo extreem als nu.

Honger in Oost-Afrika

Zo'n dertien miljoen mensen in het oosten van Afrika hebben te weinig eten, meldt het Wereldvoedselprogramma (WPF).

Bobbie en Ouaime
Voor abonnees

Les: Podium

Zingen, dansen of een verhaal vertellen en je mening geven. Dat kan allemaal op een podium: in een theater of op tv en social media. Welke boodschap heb jij en hoe laat jij je stem horen?

Radio Dabanga
Voor abonnees

Les: Media

Op het journaal, in kranten en op social media is er voor ieder wat wils. Al deze media hebben hetzelfde doel: jou van informatie voorzien. Het is onderdeel van een democratie dat journalisten hun werk veilig kunnen doen.

Kinderen in Kenia luisteren met z'n allen naar een radio op batterijen.
Voor abonnees

De rol van radio in Kenia

In het noorden van Kenia is radio de belangrijkste bron van informatie. Simantoi (9) is vandaag op bezoek in de studio van Serian FM.

Het liefst koopt Mary uit Kenia elke dag de krant om die voor te lezen aan haar oma.

Mary uit Kenia leest het liefst elke dag de krant

Overal ter wereld vind je de kinderpersbureaus van ChildPress. Hier interviewen, schrijven en filmen kinderen over hún onderwerpen.

Delmonth in het regenwoud
Voor abonnees

Les: Klimaat

Er is iets geks aan de hand met de wereld. Op de ene plek is het droger dan ooit en mislukken de oogsten. Op de andere plek regent het langer en krijgen de bewoners letterlijk natte voeten. Het heeft allebei te maken met klimaatverandering.

Op de school van Swabir moeten leerlingen wel eens het regenwater dweilen.

Een nieuwe muur tegen het zeewater

Aan de kust van Kenia is goed te merken dat de zeespiegel stijgt. Swabir (12) vertelt welke oplossingen er zijn.

De ouders van Nicky doen boodschappen bij de voedselbank.
Voor abonnees

Les: Armoede

Wanneer noem je iemand arm? Waardoor ontstaat armoede? Is er ook armoede in Nederland? En wat kan er tegen armoede gedaan worden?

De mannen van de Masaï uit Kenia en Tanzania doen een bijzondere sprongdans.

Van tempeldans tot wolkengroet

De ene dans is al eeuwenoud, de ander bestaat pas een paar jaar. Sommige dansen hebben een religieuze boodschap, anderen zijn voor de lol.