Overslaan en naar de inhoud gaan

Marokko

vlag-marokko
Dagelijks sjokken er zo'n anderhalf miljoen ezels, muilezels en muildieren door Marokko, wat neerkomt op 1 ezel voor 23 Marokkanen.
samsam foto Marokko

Algemene informatie over Marokko

Marokko is een koninkrijk in het noorden van Afrika, aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Het grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara.

Hoofdstad: Rabat
Inwoners: 33 miljoen
Officiële talen: Arabisch, Berbers
Religie: islam (98%), christendom en jodendom (2%)
Munteenheid: Marokkaanse dirham
Populairste sport: voetbal

Koningssteden

Marokko is een koninkrijk en sinds 23 jaar zit koning Mohammed VI op de troon. 30 Juli is het Koningsdag in het land. Marokko heeft vier koningssteden: Marrakech, Fez, Meknes en Rabat. Deze steden heten zo omdat ze ooit door een sultan tot hoofdstad werden uitgeroepen. De huidige koning is ook vaak te vinden in Tetouan, in het noorden van Marokko. Hij heeft hier een villa. 

Berbers

De oorspronkelijke bewoners van Marokko zijn Berbers. In hun taal zitten allerlei spreekwoorden en gezegdes waar regelmatig een ezel in voorkomt. Niet zo gek, want in Marokko sjokken dagelijks zo'n anderhalf miljoen ezels, muilezels en muildieren rond. Het Berbers als taal was meer en meer aan het verdwijnen, maar de laatste jaren is het weer populair aan het worden. Berbers worden opnieuw trots op hun oude tradities. 

Artikelen

Hoe gaat een begrafenis in Marokko?

Op een begraafplaats in Marokko bezoekt Aya voor het eerst het graf van haar opa. En Adam vroeg zijn moeder alles over begrafenisrituelen.

Aya uit Marokko is vandaag voor het eerst bij het graf van haar opa.

Zorgen voor het graf van opa in Marokko

De dag dat Aya (7) uit Marokko hoorde dat haar opa was overleden, huilde haar vader heel hard. Zij was ook erg verdrietig en mist haar opa.

Dia de muertos in Mexico
Voor abonnees

Les: De dood

Geloof jij in een hemel of in een hel? Hoe mensen denken over de dood en welke rituelen ze uitvoeren, zegt veel over hun identiteit.

Yasmine woont in Amsterdam en gaat elk jaar op vakantie naar Tetouan (Marokko).

Een beetje toerist, een beetje thuis

Ze zien elkaar elke zomer vijf weken als Yasmine (12) uit Amsterdam op vakantie gaat naar Tetouan in Marokko waar Sara (13) woont.

Happy Feet
Voor abonnees

Les: Toerisme

Toeristen reizen overal naartoe. Dat is goed voor de economie in het vakantieland. En gezellig: want je ontmoet vaak interessante mensen. Maar toerisme kan ook zorgen voor irritante situaties.

Marvin (rechts) en zijn beste vriend Arnold voetballen allebei bij Charity Stars FC in Accra.
Voor abonnees

Les: Voetbal

Miljoenen kinderen overal ter wereld dromen van een carrière als profvoetballer. Ze willen de beste voetballer worden en veel geld verdienen. Want voetbal gaat niet alleen om de sport of het spel, maar ook om geld.

Ali (10) uit Rabat draagt namaak voetbalshirtjes. De echte zijn te duur.

Echte of namaak voetbalshirtjes?

Draag jij het liefst echte voetbalshirts of vind je namaak ook prima? Ali (10) uit Marokko vindt nepshirtjes net zo goed als echte.

Anas werkt in de oudste leerlooierij van Marokko.

Soep van duivenpoep

Al eeuwenlang gebruiken leerlooiers duivenpoep om het leer zacht te maken zodat het bewerkt kan worden. Anas (14) uit Fez legt dit uit.

Globy met bordspel

Winnen of verliezen

Schaken, scrabble of mahjong. Overal ter wereld spelen mensen al eeuwen bordspellen. Welke komt waar vandaan?