Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland

De vlag van Nederland.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Nederland ligt in Europa, en grenst aan de Noordzee, Duitsland en Belgie.
Kinderen in oranje kleding vieren Koningsdag in Baarn.

Hoofdstad: Amsterdam
Munteenheid: euro
Aantal inwoners: 17,5 miljoen
Officiële talen: Nederlands en Fries (in de provincie Friesland)
Religie: christen (35%), moslim (5%), hindoe, boeddhist, joods (6%) en geen religie (bijna 55 %)
Favoriete eten: haring met uitjes, kaas en stamppot

Landschap

Als er geen dijken zouden zijn, zou de helft van Nederland onder water staan. Het landschap is vooral door mensenhanden gemaakt: venen, moerrassen en duinen zijn niet vanzelf ontstaan, maar doordat Nederlanders bijvoorbeeld turf gingen steken als brandstof. Veel bossen zijn geplant voor de productie van hout. De natuur heeft flink te lijden van de mest die de veeteelt en melkindustrie. Zo is het kleine land al tientallen jaren de grootste vleesproducent en exporteur van vlees van Europa. Maar volgens sommigen gaat het ook goed met de wilde dieren en de natuur in Nederland. Anders zou de wolf niet weer terug zijn in het land. Overigens is niet iedereen hier blij mee. 

Kolonie

Vanaf de 17e eeuw voerden de Nederlanders een schrikbewind uit op allerlei plekken in de wereld. Ze bezetten grote stukken land en onderdrukten de bevolking, zoals in Nederlands-Indie en Suriname. Van de rijkdommen die ze hier roofden, werden in Nederland de meest luxe huizen gebouwd en anders spullen gekocht. Nederlanders speelden ook een rol in de handel en uitbuiting van tot slaaf gemaakten. Zo zijn onder andere Aruba, Curaçao en Sint Maarten onderdeel geworden van het Koninkrijk der Nederlanden.

Geen taboe

Veel Nederlanders vinden het fijn aan hun cultuur dat er over alles gepraat mag worden en dat er dus geen taboes zijn. Dit kan bij anderen wat onbeleefd en bot overkomen, maar Nederlanders zijn hier trots op. Ze zijn ook trots op hun koningshuis en op 27 april (de verjaardag van de koning) gaan veel mensen gekleed in oranje outfits de straat op om oude spullen te verkopen en spelletjes te doen. Ook zijn veel Nederlanders trots op hun tradities, zoals het Sinterklaasfeest met zwarte piet. Nederland is een land waar de meeste mensen een goed en veilig leven kunnen leiden, maar ook hier komt armoede en geweld voor. 

Artikelen