Overslaan en naar de inhoud gaan

Palestijnse gebieden

De vlag van Palestina
De Palestijnse gebieden komen vaak in het nieuws omdat er nog altijd gewapende strijd is met buurland Israël.
Mohammed woont in een vluchtelingenkamp voor Palestijnen.

Palestijnse gebieden in het kort

De Palestijnse gebieden liggen in het Midden-Oosten en bestaan uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte en heeft een kust aan de Middellandse Zee. De Westelijke Jordaanoever ligt aan de andere kant, aan de Dode Zee en de rivier de Jordaan.   

Hoofdstad: Oost Jeruzalem en Ramallah
Inwoners: 4 miljoen
Officiële talen: Arabisch
Religie: islam (75%), jodendom (17%)
Munteenheden: Nieuwe Israëlische sjekel, Jordaanse dinar, Egyptische pond, Palestijnse pond

Ingewikkeld

In het gebied waar nu Israël en de Palestijnse gebieden ligt, woonden eeuwenlang verschillende geloven en culturen samen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de staat Israël gesticht: een land speciaal voor de joden waar ze veilig zouden zijn. Maar het werd juist ingewikkeld. Want door deze nieuwe landsgrenzen voelde het voor anderen alsof hun land werd weggegeven of bezet door de Israeliërs. Na allerlei oorlogen en bemoeienissen uit het buitenland, moesten de Palestijnen gaan wonen in bepaalde gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Op sommige plekken werden speciale huizenblokken voor ze gebouwd. Deze wijken worden ook wel vluchtelingenkampen genoemd. Vooral in de Gazastrook hebben veel Palestijnen het zwaar. Er is weinig werk en er zijn veel regels over bijvoorbeeld welke producten de gebieden in en uit mogen. Dat geldt ook voor voedsel.

Palestina

Palestijnen noemen hun land Palestina of de Palestijnse Staat. Maar veel westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Nederland, erkennen dit land niet. Zij hebben een soort vriendschap op politiek en militair gebied met Israël. Daarom gebruiken de meeste journalisten in Nederland ook niet het woord Palestina, maar de Palestijnse gebieden. En hebben ze het ook niet over de 'bezette Palestijnse gebieden', terwijl die in sommige andere landen vaak wel zo worden genoemd. Officieel worden de Palestijnse gebieden geregeerd door een democratische gekozen president en zijn bestuurders. Maar in de praktijk oefenen de Israëliërs ook controle uit. Zo zijn er afzettingen en wegblokkades die de Palestijnen beperken. Ook bouwde Israël vanaf 2002 een tien meter hoge betonnen muur met controleposten en hekken van zo'n 700 kilometer lang. Die muur loopt soms dwars door Palestijnse dorpen en gemeenschappen heen. Israëliërs noemen het een veiligheidshek, Palestijnen en andere tegenstanders van de bouw noemen het een apartheidsmuur. 

Geweld

Om de haverklap is er gewapend geweld tussen Israël en de Palestijnen. In de Gazastrook is de beweging Hamas actief. Zij zien zichzelf als bevrijders van de Palestijnen en ze zijn tegen de Israëlische bezetters. Tegenstanders noemen Hamas-leden terroristen omdat ze geweld gebruiken om hun doel te bereiken. Zo vuurt de militaire tak van Hamas raketten af op Israël en ook Israël voert raketaanvallen uit. Veel scholen, wegen en huizen in Gaza zijn verwoest door het geweld. Volgens hulporganisaties zijn ruim 100.000 Palestijnen dakloos en is landbouwgrond vernietigd door de bombardementen. Daardoor heeft twee op de drie Palestijnen niet genoeg te eten.

Artikelen