Overslaan en naar de inhoud gaan

Uganda

vlag-uganda
Uganda is een groen en vruchtbaar land. Het ligt op de evenaar in Oost-Afrika. Het grenst aan Zuid-Sudan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa.
Enidy woont in de Ugandese hoofdstad Kampala waar zowel christenen als moslims wonen.

Algemene informatie

Hoofdstad

Kampala

Officiële talen

Engels, Swahili, Luganda

Munteenheid

Oegandese shilling (UGS)

Religie

christendom 84%, islam 12%

Inwoners

ruim 42 miljoen

Populairste sport

Voetbal, boksen

Uganda is bijna zes keer keer zo groot als Nederland en er komen wel meer dan 1000 verschillende vogelsoorten voor, zoals de bijzondere schoenbekooievaar. In Uganda worden meer dan dertig verschillende talen gesproken.

Verkiezingen

Al 34 jaar is president Museveni al aan de macht in Uganda. Op 14 januari 2021 zijn er verkiezingen. Zijn grootste tegenstander is Bobi Wine: een politicus maar ook popster. Eigenlijk was de bejaarde Museveni al bezig met zijn laatste jaren als president begonnen, want in de Ugandese grondwet stond dat presidenten niet ouder mogen zijn dan 75 jaar. Maar een paar jaar geleden liet Museveni die grondwet herschrijven zodat hij nu toch opnieuw kandidaat is. Er is angst dat de verkiezingen niet helemaal eerlijk en zonder geweld zullen verlopen. 

Burgeroorlog

Lange tijd woedde er een burgeroorlog in het noorden van het land en de buurlanden. Hier zorgde het Verzetsleger van de Heer, een rebellengroep onder leiding van Joseph Kony, voor tienduizenden slachtoffers. Kony wilde in het noorden van Uganda een eigen staat stichten op basis van zijn ideeën over de Bijbelse Tien Geboden. Daarvoor ronselde hij kinderen voor zijn leger. Sommige van die kinderen werden ingezet als drager, kok, spion, wachter of seksslaaf. Anderen moesten plunderen en moorden. In 2006 kwam er een vredesakkoord. Maar Kony is nog steeds op vrije voeten en niet gestraft voor zijn daden. 

 

Artikelen