Overslaan en naar de inhoud gaan

Uganda

vlag-uganda
Uganda is een groen en vruchtbaar land. Het ligt op de evenaar in Oost-Afrika. Het grenst aan Zuid-Sudan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa.
Enidy woont in de Ugandese hoofdstad Kampala waar zowel christenen als moslims wonen.

Algemene informatie over Uganda

Hoofdstad: Kampala
Inwoners: ruim 42 miljoen
Officiële talen: Engels, Swahili, Luganda
Munteenheid: Ugandese shilling
Religie: christendom (84%), islam (12%)
Populairste sport: voetbal, boksen

Bijzondere vogels

Uganda is bijna zes keer keer zo groot als Nederland en er komen wel meer dan 1000 verschillende vogelsoorten voor, zoals de bijzondere schoenbekooievaar. In Uganda worden meer dan dertig verschillende talen gesproken.

Verkiezingen

Al 35 jaar is president Museveni aan de macht in Uganda. Tijdens de laatste verkiezingen op 14 januari 2021, werd hij opnieuw herkozen. Zijn grootste tegenstander was Bobi Wine: een politicus maar ook popster. De hoogbejaarde Museveni liet een paar jaar geleden de grondwet herschrijven. Hierin stond eerst dat presidenten niet ouder mogen zijn dan 75 jaar. Museveni is 77 jaar. Het is de vraag of de verkiezingen helemaal eerlijk zijn verlopen. Lokale waarnemers zagen illegale stembureaus, vermiste stembiljetten en stembureaus die op veel plekken te laat open gingen. Ook was het internet afgesloten voor de verkiezingen.

Burgeroorlog

Lange tijd woedde er een burgeroorlog in het noorden van het land en de buurlanden. Hier zorgde het Verzetsleger van de Heer, een rebellengroep onder leiding van Joseph Kony, voor tienduizenden slachtoffers. Kony wilde in het noorden van Uganda een eigen staat stichten op basis van zijn ideeën over de Bijbelse Tien Geboden. Daarvoor ronselde hij kinderen voor zijn leger. Sommige van die kinderen werden ingezet als drager, kok, spion, wachter of seksslaaf. Anderen moesten plunderen en moorden. In 2006 kwam er een vredesakkoord. Maar Kony is nog steeds op vrije voeten en niet gestraft voor zijn daden. 

Artikelen