Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesmateriaal

Met zijn nieuwe koptelefoon op hoort Taksh tegenstanders nog beter aankomen.
Voor abonnees

Les: Gamen

Taksh (13) uit New Delhi speelde wel tien uur per dag Fortnite. Atharva (11) vindt gamen zelfs zo leuk dat hij z’n verjaardag ging vieren in een game-hal. India staat op de tweede plek van landen met de meeste online gamers.

Tooske is fan van Fries
Voor abonnees

Les: Taal

Taal is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur en identiteit. Het zorgt voor verbinding met anderen die dezelfde taal spreken. Tegelijkertijd kan het lastig zijn bij een groep te horen als je de taal juist niet spreekt.

Enim bij gedroogde cacaobonen
Voor abonnees

Les: Fair trade cacao in Ghana

De vader van Enim (12) uit Ghana verbouwt cacao voor een fair trade organisatie in Nederland. Enim vertelt wat hier de voordelen van zijn voor zijn dorp. En hij laat zien hoe de vruchten groeien aan de bomen.

Radio Dabanga
Voor abonnees

Les: Media

Op het journaal, in kranten en op social media is er voor ieder wat wils. Al deze media hebben hetzelfde doel: jou van informatie voorzien. Het is onderdeel van een democratie dat journalisten hun werk veilig kunnen doen.

Día de Muertos
Voor abonnees

Les: De Dag van de Doden

Xochitl (13) uit Mexico laat zien hoe zij op 1 en 2 november Día de Muertos viert.

Rachma lost als mediator ruzies op

Les: Erbij

Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd.

Fareesay (13) uit Pakistan
Voor abonnees

Les: Vrouwenkiesrecht

Vrouwen in Pakistan moeten stemmen (en meisjes voetballen)!

Rukkaya (18) met klamboe.
Voor abonnees

Les: Malaria op Zanzibar

Rukkaya (10) laat zien hoe zij zich met een klamboe en spray tegen malaria-muggen beschermt. Op haar eiland Zanzibar probeert de regering het aantal zieken te verminderen door voorlichting, gratis netten en gratis bloedtesten.

bordspel
Voor abonnees

Les: Bordspel Samsamenleving

Door dit spel te spelen vorm je samen met je medespelers je eigen Samsamenleving en denk je na over allerlei stellingen en situaties rondom de thema's: democratie, jij en ik en maatschappij.

YouTube gezin
Voor abonnees

Les: Gezin

Gezinnen zijn er in alle vormen en maten. De afgelopen tijd bracht je meer tijd dan ooit door met alleen je gezin. Door de corona-maatregelen bleef iedereen zoveel mogelijk thuis.

Soffia
Voor abonnees

Les: Gelijkwaardigheid

MC Soffia (13) uit het Braziliaanse São Paulo schreef een nummer over schoonheid, discriminatie en jezelf accepteren zoals je bent.

Nederland_meisjesrechten_tweeling1
Voor abonnees

Les: Gender. Over jongens en meisjes (en alles er tussenin)

Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? Daar zijn allerlei ideeën over en dat heet 'gender'. Deze ideeën veranderen door de tijd heen en verschillen per land en volk.