Overslaan en naar de inhoud gaan

Magazines

Cover Veilig

Veilig

Een van de kinderrechten is het recht op veiligheid. Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien. Toch lopen we allemaal weleens gevaar.

Cover Egypte

Egypte

Waar denk jij aan bij het land Egypte? Vast aan de farao's die eeuwenlang met harde hand regeerden en hun piramides. Of aan de Nijl? Het water in deze rivier is van levensbelang voor het land,
maar er is veel ruzie over. Ook was er veel gedoe over vorige presidenten en hun strenge regime. De laatste jaren waren er regelmatig demonstraties. Wat is er veranderd in het land en wat is hetzelfde gebleven?

Cover Discriminatie

Discriminatie

Heb jij wel eens iemand buitengesloten omdat-ie er anders uitziet dan jij, een ander geloof heeft of op een andere manier ‘anders’ is? Dat heet discriminatie en dat is verboden. Soms gebeurt het bewust, maar veel vaker onbewust. Dat komt omdat mensen vooroordelen hebben over anderen.

Cover de Dood

De dood

Geloof jij in een hemel of de hel? Of dat je ziel na dit leven terugkomt op aarde? Hoe mensen denken over de dood en welke rituelen ze uitvoeren, zegt veel over hun identiteit. Het is onderdeel van hun cultuur of religie en het bepaalt wie ze zijn en waar ze bij horen.

Cover Humor

Humor

Lachen is gewoon leuk én gezond. Maar samen lachen heeft ook een functie: het zorgt voor een groepsgevoel. In elke cultuur worden grappen gemaakt over andere onderwerpen en vooral over andere groepen mensen.

cover Gezond

Gezond

Techniek wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Een stappenteller op je smartphone kent iedereen wel, maar er zijn ook 3D- printers om nieuwe armen en benen te printen en sommige mensen met een beperking krijgen hulp van een zorgrobot in huis.

Cover Ruzie

Ruzie

Wanneer kwam er bij jou voor het laatst stoom uit je oren? Iedereen is weleens boos en dat kan leiden tot ruzie. Er zijn verschillende soorten ruzies: tussen broers die voor een andere voetbalclub zijn, tussen straatbendes in Zuid-Afrika en tussen landen.

Cover Japan

Japan

Het land van de rijzende zon. Bijna iedereen kent deze bijnaam van Japan, een eilandengroep ten oosten van Azië. En het zou maar zo kunnen dat sushi je lievelingseten is. Maar wat is eigenlijk de Japanse cultuur en identiteit?

Cover Verhuizen

Verhuizen

Naar een nieuw land of misschien zelfs een ander land waar je de taal nog niet sprak. Hoe vaak ben jij verhuisd? Verhuizen kan leuk spannend zijn, maar ook stressvol. Soms is een verhuizing een vrijwillige keuze, soms slaan mensen op de vlucht voor oorlog of ander geweld.

Cover Podium

Podium

Zingen, dansen of een verhaal vertellen en je mening geven. Dat kan allemaal op een podium: in een theater of op tv en social media. Welke boodschap heb jij en hoe laat jij je stem horen?

Cover Bos

Bos

Wandelen, frisse lucht opsnuiven en natuurlijk klimmen en klauteren! Een bos is goed voor van alles. Bomen zorgen, samen met andere planten, voor zuurstof. En jonge bomen gebruiken koolstofdioxide uit de lucht om te groeien. Ze ruimen dus eigenlijk de afvalstoffen van ons gebruik van olie en gas op.

Cover Democratie

Stemmen

Elke stem telt! En het volk beslist mee hoe het land geregeerd wordt. Dit zijn twee belangrijke onderdelen van een democratie. 17 Maart is het weer tijd voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Iedereen van 18 jaar en ouder mag dan naar de stembus.

Cover taal

Taal

Taal is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur en identiteit. Het zorgt voor verbinding met anderen die dezelfde taal spreken. Tegelijkertijd kan het lastig zijn bij een groep te horen als je de taal juist niet spreekt.

Cover Media

Media

Alle media hebben hetzelfde doel: jou van informatie voorzien. Het is onderdeel van een democratie dat journalisten hun werk veilig kunnen doen. Maar er is niet overal persvrijheid.

Cover Erbij

Erbij

Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd.

Cover Gezin

Gezin

Gezinnen zijn er in alle vormen en maten. De afgelopen tijd bracht je meer tijd dan ooit door met alleen je gezin. Door de corona-maatregelen bleef iedereen zoveel mogelijk thuis.

Cover Gender

Gender

Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? Daar zijn allerlei ideeën over en dat heet 'gender'. Deze ideeën veranderen door de tijd heen en verschillen per land en volk.

cover Robots

Robots

Overal vind je robots. Handig: ze kunnen veel werk uit handen nemen. Maar de vraag is of ze mensen ooit helemaal overbodig maken.