Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik wil graag de hoogste boom ter wereld zien"

Wandelen, paardrijden en dood hout uit het bos slepen. Tirsa (14) uit Ede is graag in het bos.
Tirsa deed mee met een cursus boomslepen met paarden.
Karin Wesselink

Wat is het leukste om te doen in het bos?

"Het liefst ben ik met paarden bezig. Soms maken we een buitenrit met de manege. Dat vind ik echt heerlijk. En laatst deed ik mee aan een cursus boomslepen in een bos bij Huizen met twee grote werkpaarden. Geweldig!"

Welk bos ken je op je duimpje? 

"Op vijf minuten lopen van ons huis is Landgoed Kernhem. Daar ga ik elke week wel een keer naartoe. Ik ga trouwens nooit alleen, want dat vind ik eng. Het is er donker en dichtbegroeid. En ik denk ook dat er wilde zwijnen zijn."

Met wie wandel je het liefst?

"Meestal met een vriendin. Onze hond neem ik nooit mee, want die gaat achter alles aan wat beweegt en dan ben ik ‘m kwijt."

Welke bomen vind je daar?

"In elk geval eiken, want vorig jaar waren veel wandelpaden afgezet vanwege de eikenprocessierups. Ik heb die haartjes ook op mijn lijf gehad. Wat een jeuk! Een oplossing zou zijn om die beestjes van de bomen te halen. Niet om de bomen zelf om te hakken." 

Tirsa sleept met werkpaarden dood hout uit het bos.

Welke boom zou je graag willen zien?

"De hoogste ter wereld! Die staat volgens mij in Canada of Amerika. Het lijkt me heel indrukwekkend om daar dan onder te staan. Dat je helemaal verdwijnt in de schaduw ervan."

Als je een boom zou planten, dan... 

"Zeker een dennenboom! Want als het kerst is, kun je er leuke lichtjes in hangen. Wij doen thuis niet aan kerstbomen, want onze hond zou die takken eten. Ik had wel een neppe op mijn kamer staan.”

Bomen kappen of altijd laten staan?

"Toen we hier vijf jaar geleden kwamen wonen, stonden er een heleboel oude bomen op het erf. Die waren gevaarlijk, omdat ze elk moment konden omvallen op een van onze schuren. Er kwam een hele ploeg met kettingzagen en al en het hout is naar de ouders van een oud-klasgenootje gegaan die er meubels van maken. En een deel hebben we gehouden, voor in de open haard."

Wat is er in huis allemaal van hout?

"Onze vloer, tafel en ook mijn bureau. Maar mijn ouders letten er wel op van wat voor hout het is gemaakt. Voor het bed van mijn broer hebben we bijvoorbeeld oude pallets gebruikt. En snoeihout van onze bomen gebruiken we ook. Daar hebben we een soort omheining van gemaakt voor de paarden."

Plaats als eerste een reactie