Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"In een bos kun je lekker verdwijnen"

Klimmen, wandelen of dieren spotten. Ronja (12) uit Arnhem wordt graag het bos ingestuurd.
Ronja (12) uit Arnhem is nergens liever dan in het bos.
Karin Wesselink

Waar is het bos goed voor?

"We moeten niet de hele wereld willen volbouwen. In een bos kun je lekker verdwijnen en onzichtbaar voor de wereld zijn. Je kunt je er terugtrekken. Als ik in de stad ben, dan wil ik eigenlijk meteen weer weg. De rust in."

Welk bos staat op je bucketlist?

"Ik droom erover om een keer naar de sparrenbossen in het hoge noorden te gaan, als er sneeuw ligt. Het liefst te paard. Dat lijkt me echt magisch!"

Welke boom herken je het makkelijkst?

"De berk, want die heeft een opvallend witte stam. En een beuk kun je herkennen aan de bladeren die haartjes aan de randen hebben. Naaldbomen vind ik het lastigst uit elkaar te houden. Alleen de douglas is niet zo moeilijk: die herken je aan een dikke bast met een opvallend patroontje erin."

Hoe weet je dit allemaal?

"Mijn moeder leert me dit soort dingen. Zij werkt bij Staatsbosbeheer."

Welke boom wil je nog in de tuin? 

"Er staat al een esdoorn van zo’n vijftien meter waar je goed in kunt klimmen. De esdoorn heeft grote, wijde takken. Als er nog een andere boom bij zou komen, dan zitten ze elkaar in de weg."

Wat is je mooiste avontuur met een boom?

"Een paar jaar geleden was er een storm. Toen waaide de enorme naaldboom van de buren op ons huis. Gelukkig stortte er niets in, maar we mochten niet in de keuken komen omdat het gevaarlijk was. Een hijskraan kwam de boom wegtillen. Er is nog geen nieuwe boom gekomen."

Houd je van hout?

"Onze tafel heeft van die hele mooie nerven. Soms sta je er niet eens bij stil dat bijvoorbeeld je keukenkastje eerst een levende boom was. Er is niets mis met meubels van hout, want die bomen zijn dan toch al dood. Je kunt wel voor elk product van hout dat je koopt een nieuwe boom planten."

Ronja praat met een boswachter van Staatsbosbeheer hoe zij voor het bos zorgt.

Plaats als eerste een reactie