Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat kun je doen tegen het broeikaseffect?

Het broeikaseffect staat voor de opwarming van de aarde doordat er teveel schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten.
Vliegtuigen stoten schadelijk broeikasgas uit.
Roberto Rizzo

Broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2) en methaangas zitten van nature in de dampkring: de dunne laag lucht om de aarde. Zonder deze gassen zou het veel kouder zijn op aarde. Ze zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. Dat heet het broeikaseffect. 

Schadelijk voor het milieu

Deze broeikasgassen zijn erg in hoeveelheden toegenomen door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie en kolen. Onder andere vliegtuigen stoten veel CO2 uit. En in de scheten en boeren van de enorme veestapel op de wereld zitten extra methaangassen.

Het effect

Doordat het broeikaseffect steeds sterker wordt, warmt de aarde steeds meer op. Een warmer klimaat heeft gevolgen voor mensen en dieren. In Afrika drogen waterputten op. Andere plaatsen overstromen omdat de ijskappen op Noordpool smelten. 

Wat helpt tegen het broeikaseffect?

Natuurlijk is het minder uitstoten van CO2 en andere schadelijke gassen een oplossing. Maar bomen planten kan ook helpen tegen het broeikaseffect. Daarom verkopen sommige milieuorganisaties bomen. Op hun websites kan je de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld een retourtje vliegen naar Spanje uitrekenen. Daarna zie je hoe je de uitstoot van broeikasgas kunt ‘goed’ maken. Hoe meer kilometers je vliegt, hoe meer bomen je zou moeten planten. Het planten doe je niet zelf. Je geeft alleen geld.

Vliegtuigen veranderen

Er wordt ook geprobeerd om vliegtuigen brandstof te laten besparen door:
• Wingtips: opstaande punten aan het einde van de vleugels te plaatsen.
• Eerder te dalen en geleidelijk te landen.
• Vliegtuigen van hun laad- en losplek terug te duwen, zonder de motor aan te zetten.

Plaats als eerste een reactie