Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

In de goudmijn van Peru

In de goudmijn

In de bergen van Peru ligt heel veel goud. 
Daarom graven buitenlandse mijnwerkers de heuvels af. Ze willen allemaal rijk worden.

De vader van Bryan (12) werkt in zo'n mijn. "Misschien eindigt iets van dit goudklompje wel in de microchip van jouw mobieltje of laptop!" 

Kikkertje op de uitkijk

Yanacocha is de op één na grootste goudmijn ter wereld. De mijn is groter dan de hele stad Amsterdam. De mijnen liggen niet onder de grond maar aan de oppervlakte. Open dagbouw heet dat.

 

De planten en dieren die hier ooit leefden zijn verdwenen. Om te bewijzen dat nergens meer diertjes schuilen, draait Bryan een steen om. ''Hé, kijk eens, een kiezelkikkertje! Hoe komt die nou hier? We staan op meer dan 4000 meter hoogte! Gossie, hij is helemaal alleen....''

Plus- of minpunt?

In de Yanacocha-mijn is vorig jaar ongeveer 77,5 ton gouderts uit de grond gehaald. Mijnbazen betalen de Peruaanse regering veel (belasting)geld om te mogen graven. Daarvan zou de hele gezondheidszorg van betaald kunnen worden. Of 92% van het onderwijs. Mooi meegenomen toch? Maar tegenstanders zeggen: Wij krijgen er hier niks voor terug. Het geld gaat naar de hoofdstad. Of de regering steekt het in eigen zak. Wij zien alleen een toegetakeld landschap met vervuilde rivieren.

Wist je dat?

De kiezelkikker zich helemaal kan oprollen zodat hij zich als een steentje naar bendeden kan laten vallen. 

goudmijn
goudmijn

Plaats als eerste een reactie