Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

De zee eet Thailand op

Grote delen van de hoofdstad van Thailand overstromen tijdens de regentijd en de zee snoept steeds meer van het land op.
Big vaart langs de kustlijn van Bangkok.
Kevin Landwer-Johan

Het risico op natte voeten in Bangkok is groot. Grote delen van de hoofdstad van Thailand overstromen tijdens de regentijd en de zee snoept steeds meer van het land op.

Zeebries

Het waait flink aan de kust. Tatsapon (12) ademt nog maar eens diep in. Hij geniet van de zeebries. In het noordelijke deel van Bangkok waar hij woont, voelt hij zelden wind in zijn gezicht. Met de auto was hij zo’n anderhalf uur onderweg van zijn huis naar de zee in het zuiden van de miljoenenstad en zijn bloes plakt aan z’n rug. 
Vandaag gaat Tatsapon op bezoek bij de Wat Khon Samut Chin, een tempel. Gebedshuizen bezoeken is voor veel Thai een populair uitje. Het laatste stukje naar de tempel gaat over een smal paadje. De meeste mensen lopen, maar hij gaat met de tuktuk. “Wel fijn dat daar een dak op zit, want de zon brandt op m’n hoofd.”

Deze Thaise tempel is flink beschadigd door een enorme vloedgolf.
Deze Thaise tempel is flink beschadigd door een enorme vloedgolf. Kevin Landwer-Johan

Zeewater

De tempel is twintig jaar geleden flink beschadigd door zeewater. “Gelukkig is hij niet helemaal in zee verdwenen. Ze zijn ‘m nu aan het opbouwen, op een verhoging zodat ‘ie veilig is voor de golven.” Voorlopig, dan. Want ook hier stijgt de zeespiegel door de klimaatverandering. Een onderwerp waar Tatsapon nog nooit van heeft gehoord. Hier leert hij op school of thuis niets over. Eén van de werkmannen vertelt hem dat verderop een huis is ingericht als klein museum. Hier hangen drie luchtfoto’s van het gebied. De één is van zo’n veertig jaar geleden, de andere van vijfentwintig jaar geleden en de laatste uit 2009. Op deze foto’s is heel duidelijk te zien dat de zee steeds meer van het land opsnoept. Vroeger stond de tempel niet zo dicht bij de kust. Nu wel. Wegen zijn verdwenen en oude elektriciteitsmasten zonder draden staan nu in de golven.

Bruine zee

Waardoor de zee steeds dichterbij komt, weet Tatsapon niet. Maar hij is er wel nieuwsgierig naar en hij wandelt richting de bruine golven. Bangkok is gebouwd op moerasgrond en de modder geeft het water deze kleur. De vissers die hier al heel lang wonen, hebben nu hun huizen op palen gebouwd. Ze leven van de visserij. Groente of fruit verbouwen, lukt niet. De grond is te zout. Mangrovebomen groeien hier wel. “Het lijkt wel een bos in het water.”

Deze golfbrekers beschermen het land tegen de golven.
Deze golfbrekers beschermen het land tegen de golven. Kevin Landwer-Johan
Met hun wortels houden mangrovebomen de grond vast.
Met hun wortels houden mangrovebomen de grond vast. Kevin Landwer-Johan

Sterke wortels

Mangrovebomen zijn heel belangrijk. Ze houden met hun sterke wortels het zand op de zeebodem vast. Tatsapon heeft mazzel, want juist vandaag planten studenten van de universiteit jonge mangrovebomen in zee. Eén van de bewoners van een huis op palen vertelt dat dit af en toe gebeurt. Maar wie precies de bomen koopt of wie het regelt, weet hij niet. En de studenten zijn te druk met hun evenwicht bewaren in de modder om het uit te leggen. Zelf wil Tatsapon voor geen goud het water in om de studenten te helpen. “Ik kan niet zwemmen.”

Ga mee varen met Big langs de kustlijn van Bangkok!

Golfbrekers

Niet alleen de bomen beschermen Bangkok. Er zijn ook golfbrekers gebouwd die het zeewater als een soort dijk tegen moeten houden. “Sommige zijn van beton, die zien er stevig uit. De andere zijn van bamboe. Ik vraag me af of de sterke golven ze niet afbreken. Straks verdwijnt alles hier onder water.”

Onder water

Tatsapon weet hoe het is als je huis onder water dreigt te verdwijnen. Zes jaar geleden overstroomden hele wijken van Bangkok. “Ook in mijn huis stond wel een halve meter water. We konden alleen met een boot naar buiten. Twee weken woonden we bij vrienden in een andere provincie van Thailand. Toen we terugkwamen was alles vies en er waren honderden doden. Waardoor de overstroming kwam, weet ik niet precies. Het regende wel heel lang en hard.”

Natte voeten

In tropische landen heb je het droge seizoen en het regenseizoen. De regens zijn nu heviger dan vroeger. Rivieren kunnen het water niet meer altijd richting zee afvoeren. In veel Aziatische steden verdwenen moerassen en bossen om plaats te maken voor fabrieken en flats. Daardoor kan het water minder goed in de bodem zakken.

Plaats als eerste een reactie