Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

M'n iglo smelt, m'n eiland zinkt

Jemery woont op de Noordpool en Toei op een eiland in de Stille Zuidzee. Bij Jemery is het in de winter zo koud dat de zee bevriest. Het eiland van Toei is een tropisch paradijs met palmbomen. Toch merken de jongens allebei dat de aarde opwarmt.
Het is in een iglo minder koud dan je denkt. Het is er net boven nul.
Ton Koene

Smeltende iglo’s

Vroeger woonden alle Inuit in een iglo. Jemery moet lachen als je hem vraagt of dat nog steeds zo is. “De Inuit die ik ken, wonen gewoon in huizen met een kachel. We zijn niet gek!” Tegenwoordig dient een iglo als kampeertent, legt Jemery uit, voor als we op reis zijn. Een iglo bouw je in twee uur tijd. In de zomer kunnen Inuit geen iglo bouwen. Het ijs is dan gesmolten. Maar de zomers duren steeds langer. De Inuit moeten dus ook steeds langer wachten voor ze een huis van ijs kunnen maken.

Dun ijs

Op de Noordpool smelt het ijs door opwarming van de aarde. Jemery (10) vertelt over jagers en ijsberen die door het ijs zakken op plekken waar dat vroeger nooit gebeurde. Hij leert nu op school dat hij in juni niet meer met zijn vriendjes op de bevroren oceaan mag spelen. Het ijs is dan onbetrouwbaar.

Shirtje

Voor Jemery hebben de hogere temperaturen op de Noordpool ook een leuke kant. “Als ik eerlijk ben, dan vind ik het wel fijn dat het warmer wordt. Ik zou graag eens in een T-shirt buiten spelen.”

Het eiland van Toei steekt nog maar net boven het zeewater uit.
Het eiland van Toei steekt nog maar net boven het zeewater uit. Ton Koene

Zinkend eiland

Op het eiland Tuvalu vangt Toei (11) elke dag vissen en haaien voor het avondmaal. Door de stijging van de zeespiegel dreigt Tuvalu langzaam te overstromen. Als Toei in het voorjaar zijn huis uit stapt, staat hij tot zijn enkels in het water. Hij is bang dat Tuvalu over honderd jaar helemaal is verdwenen. Toei: “Dan moeten we allemaal verhuizen.”

Oefening

Op school leren de kinderen van Tuvalu wat ze moeten doen bij een overstroming. Toei: “Tijdens rampoefeningen leren we bruggetjes bouwen en gewonden verzorgen. Ook leren we hoe de radio werkt. Voor noodoproepen, want er is hier geen telefoon. Erg spannend allemaal.”

Wat en wie?

Wetenschappers zeggen dat de aarde de komende honderd jaar 1,1 tot 6,4 graden warmer wordt. Ze ruziën over de oorzaak. Komt het door de mens of is het een natuurverschijnsel? De meeste geleerden zeggen: het komt door de mens.

Waardoor wordt de aarde warmer?

Uitlaatgassen van auto’s en fabrieken zorgen voor luchtvervuiling. De vieze gassen vormen een deken over de aarde, waardoor een deel van de warmte van de zon niet terug de ruimte in kan. De extra warmte zorgt voor hogere temperaturen van de aarde en de oceanen. Een warmer klimaat heeft grote gevolgen voor dieren en mensen. In Afrika drogen waterputten op. Andere plekken dreigen te overstromen.

Waardoor stijgt het zeewater?

Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen op de Noord- en Zuidpool en de gletsjers in de hooggebergten. Dat levert zoveel extra water op, dat het zeewater in de oceanen stijgt. Maar door de opwarming van de aarde verandert ook het volume van het zeewater op aarde. Dat volume neemt toe of krimpt door temperatuursverschillen. 

Plaats als eerste een reactie