Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Groene vingers door Boomfeestdag in Almere

Dit zijn Boy (links), Joey, Britt en Nneka (rechts).
Foto: Karin Wesselink

Scheppen, hopen zand, emmertjes regenwormen en vooral diepe kuilen wachten op de 500 leerlingen uit Almere. Zij planten deze ochtend fruitbomen in het Koggepark in Almere.

Vandaag planten duizenden kinderen én volwassenen in heel Nederland bomen voor Boomfeestdag, zoals elk jaar op de derde woensdag in maart. Zo maken ze met z’n allen Nederland een beetje groener en een beetje duurzamer. Groep 7B van Basisschool de Optimist doet ook mee.

Les in de klas

Nneka (10) vertelt dat ze eerst les op school kreeg, over hoe belangrijk bomen zijn voor de wereld. Veel dingen wist ze al. “Dat we bomen nodig hebben voor zuurstof, en dat als er geen bomen zijn we uitsterven. Maar ik wist niet dat een regenworm wel 10 harten heeft!”

Nneka (10) en Joey (11) bestuderen de regenwormen.
Nneka (10) en Joey (11) bestuderen de regenwormen. Foto: Karin Wesselink

Regenwormen

Als de wortels van het piepjonge fruitboompje bedekt zijn en de aarde flink is aangestampt, gaan de emmertjes regenwormen open. Britt legt uit waarom die beestjes nu heel belangrijk zijn. “Zij ploegen de grond een beetje om zodat het water beter bij de wortels kan komen. Daardoor gaat de boom heel goed groeien.”

Bananenboom

En dat ‘hun’ boom gaat groeien, weten ze wel zeker. “Over een half jaar komen we terug en dan groeien er misschien wel bananen aan”, grapt Joey (11). “Of aardbeien”, hoopt Miryana (10). Maar natuurlijk weten ze wel dat bananen in de tropen groeien en aardbeien niet aan een boom. “We zijn vergeten hoe onze boom heette, maar we geloven dat het een kersenboom was.”

Plaats als eerste een reactie