Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Imme en Kaja ruimen het strand op

Imme en Kaja moeten toch even kijken hoeveel vuil ze al hebben

De regenlaarzen staan al klaar en aan de kapstok hangt een waterdichte jas. Imme (8) uit Scheveningen maakt deze zaterdagochtend samen met vriendin Kaja (9) het strand schoon.

Wind

De lucht is grijs en af en toe spat er een regendruppel tegen het raam. Imme hoopt dat het droog blijft, een harde wind vindt ze niet erg. Het waait vaak aan zee. 
Dan gaat de deurbel. Haar vriendin Kaja (9) staat al op de stoep te trappelen.

 

Nederland_plastic_gezellig
Veel klasgenoten van Imme en Kaja doen mee met de actie.

Schoonmaken

Overal in het land zijn vandaag schoonmaakacties. Imme ruimt bijna elke maand wel rommel op van het strand. 
“Mijn moeder heeft een organisatie, die heet Plastic uit Zee. Daarom doet zij dit heel vaak. Ik heb niet altijd zin om mee te gaan, maar soms moet het gewoon. Ik vind het ook wel goed, want als we dat nooit zouden doen, wordt het strand een vuilnisbelt. En dan zouden we ook geen zee meer hebben.”

Dierenvriend

Kaja vertelt waarom het belangrijk is dat de stranden schoon zijn. 
“Vissen en vogels denken dat plastic dat in zee drijft eten is. Maar ze stikken erin.” 
Imme is ook een echte dierenvriend. “Daarom ben ik vegetariër. Alleen kip van mijn oma en hamburgers kan ik niet laten staan, dus die eet ik gewoon. In onze keuken staat een hok met twee konijnen, in de huiskamer woont een hamster, buiten staan nog twee konijnenhokken en binnen wonen twee katten en hond Lucas.”

Vrachtwagens vol

Vijf minuten fietsen later zijn Imme en Kaja op het strand. Het is er heel rustig, behalve bij één strandtent: Hart Beach. Er zijn veel klasgenoten met hun ouders en het is meteen gezellig. Iemand van de organisatie vertelt waarom deze schoonmaakactie zo belangrijk is. Er belanden bergen afval in zee. Genoeg om per jaar 4.000 vrachtwagens te vullen. De deelnemers krijgen nog een belangrijke tip: glas of naalden moeten ze laten liggen. 
Plastic zakken en regenponcho’s worden uitgedeeld. Het vuil verzamelen kan beginnen.

Drie kilo

Al snel hebben ze heel wat troep opgeraapt. Een tuinhandschoen, plastic rietjes, stukken hout en een touw. 
“Plastic afval in de natuur is heel slecht, omdat het niet vergaat. Het blijft dus altijd bestaan,” weten Imme en Kaja, die ondertussen al bibberen in de koude wind die over  het strand blaast.
Immes moeder komt kijken hoe het gaat. “Jullie klappertanden helemaal! Kom, we gaan. Het uur is al voorbij.” 
Binnen gaan Imme en Kaja op de weegschaal. Eerst zonder zak, daarna met. Allebei hebben ze wel drie kilo afval verzameld. 
“En nu warme chocolademelk. Mét slagroom. En een boterham met pindakaas.”

Nederland_plastic_wegen
Imme verzamelde wel 3 kilo afval.

Handen uit de mouwen

28 maart 2015 was de Landelijke Opschoondag. In het hele land zijn acties tegen (plastic) afval. Ook op het strand van Scheveningen.   Imme (8) en Kaja (9) weten dat zeedieren kunnen stikken in plastic dat in het water komt.  De beesten denken dat het eetbaar is. Daarom doen de vriendinnen mee aan de Beach Clean-up.

 

Aan de slag!

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.