Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

In Cambodja eten veel mensen insecten

In Cambodja staan bij veel mensen insecten op het menu. Deze hapjes met pootjes zijn heel voedzaam, want ze zitten boordevol eiwitten. En insecten eten is een stuk beter voor het milieu dan vlees.
Met deze lamp vangen boeren in Cambodja insecten om op te eten.
Victoruro

In Cambodja staan insecten dagelijks op het menu. Op het platteland zetten de boeren ’s avonds een lamp achter een doorzichtig scherm. De insecten komen op het licht af, klappen tegen het scherm en vallen in een bak met water. Rean (achter het scherm): “We vangen meestal sprinkhanen en krekels. Soms eten we ze zelf, maar meestal kopen marktlui de oogst op."

Vleesvervangers

Kakkerlakken, krekels en wormen: ze worden gekookt, gebakken of geroosterd. Niet alleen een lekkere snack! Het zijn goede vleesvervangers. Er komen steeds meer mensen op de wereld en die hebben allemaal dierlijke eiwitten nodig. Die zitten niet alleen in biefstukken en rookworst, maar ook in insecten. Het voordeel van insecten is dat ze niet zoveel eten als koeien en varkens én ze produceren geen schadelijke mest.

Pow uit Cambodja eet een reuzenkever.
Pow uit Cambodja eet een reuzenkever. Victoruro

Kevers en spinnen

Pow (14) uit Cambodja eet een reuzenkever. Beetje citroengras en knoflook er bij en dan vindt hij het beestje best lekker.

Na school heeft Theavy (12) nog geen rust. Ze verkoopt boeken op de boulevard in Phnom-Penh. Dit is de hoofdstad van Cambodja. Die boulevard is best lang en Theavy loopt flinke stukken. Om het vol te houden, neemt ze af en toe een knapperig tussendoortje. "Als je deze gebakken vogelspin eet, blijft er een harig gevoel achter in je keel,” zegt Seng Huan (13). Ze verkoopt spinnen op de markt van Skuon. “De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig.”

Theavy uit Cambodja eet een knapperig insect.
Theavy uit Cambodja eet een knapperig insect. Victoruro

Babyvogels en kikkers

In Cambodja zijn gebakken babyvogeltjes een delicatesse. Lee smikkelt: “In Frankrijk eten ze dit ook." Ze heeft nog wel een gouden tip: "Knabbel voorzichtig aan de pootjes, anders krijg je kleine botjes in je keel. Het kopje eet ik niet. Daar zit niet veel vlees aan. Het favoriete hapje van Lee (12) verdwijnt zo in haar mond: gefrituurde kikkers. "Die eet ik nóg liever dan insecten."

In Cambodja eet Lee graag gefrituurde kikkers.
Lee is gek op gefrituurde kikker. Victoruro
In Cambodje eet Lee gebakken babyvogeltjes.
Gebakken babyvogeltjes zijn ook een delicatesse. Victoruro
Bekijk nog meer foto's van kinderen die insecten eten of koken.
Hans uit de Filipijnen houdt een spinnengevecht.

Plaats als eerste een reactie