Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Jim en Quinten maken het strand schoon

De wind raast om hun oren en hun haren zijn doorweekt. Toch struinen Jim (12) en zijn neef Quinten (10) uit Scheveningen met grote plastic zakken over het strand. Deze zaterdag is het Landelijke Opschoondag en zij helpen mee de kust op te ruimen.
Quinten (links), Jim en Chris (rechts).
Bob Karhof

Racen

Vanuit huis kan Jim nét de vuurtoren zien en een stukje van de Noordzee. Maar vanochtend ziet hij vooral een grijze lucht. Donkere wolken houden hem niet tegen en op z’n mountainbike met achttien versnellingen racet hij naar z’n neef Quinten.

Trots staat Jim op de weegschaal.
Trots staat Jim op de weegschaal. Bob Karhof
Met z'n allen haalden ze 143 kilo op.
Met z'n allen haalden ze 143 kilo op. Bob Karhof

Afval

Quinten is ook al vroeg wakker. Zijn moeder smeert boterhammen met paté die is voorverpakt in meerdere laagjes plastic. Onzin, vindt Quinten, maar andere spullen van kunststof zijn juist weer heel handig. “Je tandenborstel en je sportschoenen, bijvoorbeeld.” Plastic wordt vooral een probleem als het op verkeerde plekken terechtkomt, op straat en in zee. “Dieren stikken in plastic omdat ze denken dat het eetbaar is," vertelt Quinten.

Goede voorbeeld

Quinten voelt zich verantwoordelijk voor het milieu en vooral voor een schoon strand. Vandaar dat hij vandaag graag meedoet met de beach clean up. Net als vorig jaar.
Jim heeft nog een andere goede reden. “Ik ben gek op vis, maar als mensen maar plastic in zee blijven dumpen, dan eten steeds meer vissen plastic. Dat komt in hun buik. Als ik dan vis eet, voelt het alsof ik ook plastic zit te eten. Vies!”

Vlak voordat de wind Quintens zak wegblaast, vindt hij zo'n bries nog wel leuk.
Vlak voordat de wind Quintens zak wegblaast, vindt hij zo'n bries nog wel leuk. Bob Karhof

Surfboy

Het is tijd om te gaan. Jim pakt z’n mountainbike en Quinten springt achterop bij z’n moeder. Zijn fiets staat bij z’n vader net als de grote bak lego en zijn surfboard. “Een mooie blauwe, gekregen van mijn vader.” Hij heeft al een tijdje niet meer gesurft, want met slecht weer gaat hij liever niet naar het strand. “Mijn vader gaat gerust als het stormt en als de golven wel twee meter hoog zijn. Ik niet.” Jim is helemaal geen surfboy. “Ik houd meer van gamen, als ik eerlijk ben.”

Plastic poncho

Het is al druk bij strandtent Hart Beach. Er zijn veel kinderen van school en uit de buurt, met hun ouders. Iemand van de organisatie vertelt dat er bergen afval in de Noordzee belanden. Genoeg om elk jaar 4.000 vrachtwagens te vullen. Schoonmaakacties zoals die van vandaag, zijn daarom broodnodig. De deelnemers krijgen nog een belangrijke tip: glas of naalden moeten ze laten liggen, en als ze ergens over twijfelen moeten ze er een volwassene bij halen. Iedereen krijgt een plastic zak en een regenponcho. “Laat die poncho maar zitten,” zeggen Jim en Quinten. “Dat scheelt weer plastic afval.”

Niet slecht voor een eerste keer!
Niet slecht voor een eerste keer! Bob Karhof

Binnen tien minuten hebben ze allebei al flink wat verzameld: snoeppapiertjes, bekertjes, stukken hout. Het valt Jim eigenlijk best mee. “Bij de pier ligt veel meer troep, daar komen meer toeristen denk ik.” Dan ineens rukt de wind de zak uit Quintens handen. Hij rent erachteraan, maar de wind is sneller dan zijn voeten. “Balen! Gelukkig was het een speciaal soort plastic zak, gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic.” Dat soort plastic komt er steeds meer, weten de twee neven. “Maar dan nog: hoe minder plastic je gebruikt, hoe beter. Want dan hoef je het ook niet op te ruimen.”

Warme choco

Jim denkt diep na over de vraag wat het gekste is dat hij ooit op het strand heeft gevonden. “Twintig euro, denk ik. Maar dat was meer leuk dan gek.” Quinten vond laatst nog grote stukken piepschuim. Samen met z’n moeder heeft hij die opgeraapt en in een afvalcontainer gepropt. Pas als hun haren druipnat zijn, gaan de bikkels klappertandend de strandtent weer in. Ze wegen hun afval en gooien het op de grote berg. Dan bestellen ze warme chocolademelk, mét slagroom. “In kartonnen bekertjes, natuurlijk!”

 

Afval scheiden: dat doen Jim en Quinten elke dag.
Afval scheiden: dat doen Jim en Quinten elke dag. Bob Karhof
"Wij hebben best veel speelgoed van plastic."
"Wij hebben best veel speelgoed van plastic." Bob Karhof
Muziek maken met plastic flessen.
Muziek maken met plastic flessen. Bob Karhof

Plaats als eerste een reactie