Kaas
Een tosti kun je voor het milieu maar beter óp je buik schrijven. Voor kaas is namelijk heel veel melk en water nodig. Om een koe 1 liter melk te laten produceren, is 500 liter water nodig. En in 1 kilo kaas gaat 10 liter melk en 5000(!) liter water. Zuivel blijkt dus net zo belastend voor het milieu te zijn als een hamburger. Sterker nog: ongezouten boter heeft zelfs een hogere impact op het milieu dan kip en varkensvlees. Gelukkig is er ook plantaardige ‘kaas’, gemaakt van cashewnoten, kokosolie of soja. Kokosolie smaakt trouwens ook prima op je boterham.
Deze twee kinderen werden vegetariër:
Vleesvervangers
Bonenburgers, kipstuckjes of plantaardige balletjes. Er liggen steeds meer vleesvervangers in de supermarkt. Maar die zijn niet automatisch beter voor het milieu. In veel ervan zit namelijk kaas. Je kunt het beste kiezen voor vervangers die honderd procent plantaardig zijn. Maar ook die zijn niet altijd heel klimaatvriendelijk. Er wordt vaak eiwit uit soja of tarwe gebruikt en dat wordt bewerkt. Daar zijn weer fabrieken voor nodig. Je kunt beter leren koken met peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten. Daar zit ook veel eiwit in en die worden niet bewerkt. Ze gaan zo van het land het potje in. Tofu of tempeh is trouwens ook goed.
Hoe milieuvriendelijk zijn groenten?
Soja
Het regenwoud in Brazilië gaat in vlammen op om plek te maken voor sojaplantages. Daar wil je je vingers als milieufreak natuurlijk niet aan branden. Maar: 90% van die soja uit de Amazone schijnt in veevoer te belanden. De soja voor menselijke consumptie is vaker soja uit China en Europa. Hier vindt geen ontbossing plaats voor de teelt van soja. Dat geldt ook voor soja uit de VS en Canada. Vooral als je kiest voor biologische vleesvervangers is de kans klein dat er bomen zijn gesneuveld voor jouw soja. Je kunt weer afkoelen.
Ei
Kippen poepen helaas niet alleen eieren uit. En juist de flatsen van kippen die vrij rondlopen (wel leuker voor de kip) komen in het milieu terecht. Om wat preciezer te zijn: hun dampen. Toch is de bijdrage van kippen aan het mestoverschot veel kleiner dan dat van koeien en varkens. In Limburg staat zelfs een CO2-neutrale kippenboerderij waar witte kippen wel heel milieuvriendelijke eieren leggen. Dat komt doordat witte kippen lichter zijn en minder eten dan bruine kippen. Dat scheelt dus grondstoffen. En: de kippen eten restjes brood en beschuit van de bakker restjes van het land van boeren in de buurt.
Plaats als eerste een reactie