Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wonen in het regenwoud van Costa Rica

Als je in het regenwoud woont, heb je dan ook last van klimaatverandering? Delmonth (10) vertelt wat voor hem 'respect voor de natuur' is.
Delmonth woont in het regenwoud van Costa Rica.
Amy Schutte

Het regent bij jou vast elke dag?

“Dat ook weer niet. Maar wel vaak en heel hard. Het is bij ons nooit langer dan twee weken droog. Overal hebben mensen problemen door extra droogte of regen, ook in Costa Rica, maar wij hebben daar geen last van. Dat komt doordat wij leven met meer respect voor de natuur.” 

Wat betekent dat: 'respect voor de natuur'?

“De woudreuzen in het regenwoud regelen het klimaat: ze nemen enorme hoeveelheden regenwater op en zorgen voor een constante temperatuur. Die bomen kappen we nooit. We wonen hier met weinig mensen, waardoor er ook bij droogte genoeg regenwater in de rivier over blijft om te drinken, douchen, koken en wassen.”

Voor het hout van dit huis kappen ze geen woudreuzen.
Voor het hout van dit huis kappen ze geen woudreuzen. Amy Schutte
Naast het huis van Delmonth in het regenwoud van Costa Rica groeit cacao.
Naast het huis van Delmonth groeit cacao. Amy Schutte

Is regen ook wel eens irritant?

“Ik moet elke ochtend en middag anderhalf uur lopen naar school. De route is dwars door het regenwoud. Als het regent, is het één grote modderpoel en spekglad. Soms vallen er wat kleinere palmbomen om doordat de bodem zacht wordt van de regen. Daar moeten we dan overheen klimmen."

Plaats als eerste een reactie