Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Smog in Shanghai

In grote Chinese steden hangt soms dagenlang een dikke grijze sluier. Dat is geen regenwolk, maar luchtvervuiling. Ma Xin (12) uit Shanghai vertelt hoe het is om in de smog naar school te fietsen.

Draag je vaak een mondkapje?

“Ja, meestal op de fiets. Ik drag het niet altijd, maar vandaag is de lucht echt vies. In de winter houdt een mondkapje je neus ook lekker warm. Veel van mijn klasgenoten dragen buiten mondkapjes.”

En als je het niet draagt?

“Dan ga ik hoesten. De lucht in de stad stinkt heel erg.”

Ma Xin fietst door de smog naar school.
Ma Xin fietst door de smog naar school.

Wat stinkt er dan zo?

“De uitlaatgassen van auto’s! Bij mijn school staan elke middag heel veel ouders op hun kinderen te wachten. Ze zitten in hun auto’s, blokkeren de hele straat en laten de motor lopen. Sommige auto’s hebben zelfs twee uitlaatpijpen. De rook is soms blauw, dat kan wel giftig zijn. Als ik de school uitkom hou ik mijn adem drie seconden in en dan ren ik er vandoor. Ik zou wel een banaan in de uitlaat van al die auto’s willen stoppen.”

Wat kun je doen tegen smog?

“Mijn vader heeft vorige maand een Toyota hybride gekocht. Hij zegt dat dat een groene auto is. Die is minder slecht voor het milieu dan andere auto’s. Misschien helpt dat.”

Of een verbod op auto's?

“Ik heb een hekel aan al die rokende auto’s, maar verbieden gaat te ver. Dat wil ik niet. En soms is het in de winter te koud om te fietsen. Ik denk dat we in de lente meer met de fiets moeten gaan en minder met de auto. Voor mij is het makkelijk. Ik loop of fiets naar school omdat ik vlakbij woon.”

Kun je ergens nog wel schone lucht happen?

“In mijn buurt staan veel bomen. Naast ons huis is een mini-bos. Daar speel ik vaak met mijn vrienden. Elke ochtend hoor ik de vogels in de bomen zingen. Volgens mij hebben wij de schoonste lucht van heel Shanghai!”

Wat is smog?

Het woord smog komt van het Engelse smoke (rook) en fog (mist). Smog is luchtvervuiling die soms erger is dan anders. Dat ligt aan het weer en de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. Alle grote steden hebben wel eens last van smog, maar Aziatische steden zijn het meest vervuild.

Goed nieuws

Mondkapjes zijn nodig tegen de uitstoot van CO2. Van alle landen ter wereld is China veruit de grootste CO2-vervuiler. Nederland staat op het lijstje van CO2-viespeuken op plaats 34. Het goede nieuws is dat de hoeveelheid CO2 wereldwijd niet toeneemt. Eén van de redenen is dat China economisch minder snel groeit. Het land bouwt daatom minder fabrieken en produceert minder spullen dan een paar jaar geleden.

Ma Xins favorieten

- Sport: badminton
- Game: FIFA 17
- Eten: gefrituurde inktvis

Plaats als eerste een reactie