Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Waarom is veeteelt slecht voor het milieu?

Koeien burpen en scheten erop los. Maar wat hebben hun gassen met het milieu te maken?
Joshan (13) uit Kathmandu in Nepal vertelt dat koeien in het hindoeïsme heilig zijn.
Saikat Mojumder

Broeikasgassen

Iets is slecht voor het milieu als er broeikasgassen bij vrij komen, want daardoor warmt de aarde op. En laat de veeteelt met zijn miljoenen vretende, burpende en poepende dieren dat nou in giga-hoeveelheden doen. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan (één van de broeikasgassen). Daarnaast zijn er ontelbare kilo’s voer en liters water nodig om al die magen te vullen. Dit samen vormt de zogenaamde ecologische voetafdruk van een product. De wereldwijde veehouderij zorgt voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. 

Boeren

De boeren vinden trouwens dat ze al heel veel doen om de uitstoot van die gassen te verminderen. En ze balen ervan dat de regering steeds nieuwe en strengere regels bedenken die hun werk nog moeilijker maken. Zo is er het plan om de veestapel te verkleinen. Maar als de boeren minder vee mogen houden, verdienen ze ook minder geld. De plannen die ze voor nieuwe stallen hebben kunnen nu niet zomaar doorgaan. Veel boeren hebben ook genoeg van negatieve verhalen over de veehouderij. Ze vinden dat ze de schuld krijgen van alle klimaatproblemen, terwijl transport en het opwekken van elektriciteit ook veel vieze gassen uitstoten. 

Water

Een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten en veehouders zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied. En dan hebben we het nog niet over de bergen mest die de lucht, het water en de bodem vervuilen waardoor planten – en diersoorten uitsterven. 

Plaats als eerste een reactie