Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Van mijn ouders moet ik wel vis eten"

Louis (10) uit Amsterdam is al vanaf z'n achtste vegetariër. Hij ging zich steeds meer schuldig voelen als hij vlees at.
Louis is al vanaf z'n achtste vegetariër.
Eigen foto

Schuldig

"Spare ribs, bitterballen en draadjesvlees. Dat vond ik écht heel lekker. Maar ik ging me steeds meer schuldig voelen als ik vlees at. Ik vind het zielig voor de dieren. Want wist je dat een varken net zo slim is als een 3-jarig kind? En dan wordt ie opgesloten en zo slecht behandeld. Dat vind ik echt vreselijk. Ik ben op mijn achtste begonnen met eerst geen varkensvlees meer te eten en geen jonge dieren, zoals lam. Maar na een week wilde ik helemaal geen vlees meer.

Hamburgers

Mijn ouders vonden het meteen goed dat ik vegetariër zou worden. Zij zijn het niet, maar ze eten nu ook niet meer elke dag vlees. Dat komt door mij. Mijn broer eet wel graag vlees. Toen we op vakantie waren in Amerika heeft hij in 21 dagen 19 hamburgers gegeten. Ik kom wel eens in de verleiding als anderen vlees in mijn buurt eten. Soms ga ik dan met mijn bord ergens anders zitten eten. Wat het ook soms lastig maakt, is dat er in restaurants niet altijd iets vegetarisch op de kaart staat. Soms vraag ik dan gewoon om een ei. Van mijn ouders moet ik nu wel meer groente eten dan vroeger, maar eigenlijk lust ik dat alleen rauw. Als het gekookt is, vind ik het een stuk minder. Maar ik merk wel dat mijn smaak is veranderd. Ik lust nu bijvoorbeeld ineens wel broccoli.

Gezondheid

Ik moet van mijn ouders wel vis eten: haring en kabeljauw. En soms garnalen. Het liefst zou ik dat ook niet doen, maar ik snap wel waarom ze dat willen. Ze zijn bang dat ik anders te weinig vitamine B12 binnenkrijg en dat is slecht voor m’n gezondheid. Ik zou liever vitamine B12 pilletjes slikken, maar als ik vijftien ben mag ik het hopelijk allemaal zelf weten. Dan hoop ik dat ik ook heel goed vegetarisch voor mezelf kan koken. De laatste keer dat ik vlees at, was dat per ongeluk. Mijn moeder had een boterham voor mijn broer verwisseld met die van mij. Ik dacht dat er eiersalade op zat, maar het bleek kipsalade. Alleen: als je lang geen kip hebt gegeten, dan vergeet je een beetje hoe dat smaakt. Ik dacht wel ineens: het ruikt eigenlijk helemaal niet naar ei. Ik voelde me toen heel erg schuldig" 

Plaats als eerste een reactie