Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Gelukkig zijn er lekkere vleesvervangers"

De gehaktballetjes van oma op Texel kan Jinke (10) uit Schagen nog niet laten staan. Maar ze wil wel graag vegetariër zijn. Hoe doet ze dat?
Jinke is is sinds deze zomer vegetariër.
Eigen foto

Gehaktballetjes

‘De gehaktballetjes van mijn oma op Texel kan ik nog niet laten staan, hoor. Die zijn zo lekker. Ze doet er allerlei kruiden in en paprika en een uitje. En gisteren had m’n moeder pasta gemaakt met stukjes ham. Dat eet ik dan ook gewoon. Ze had wel gevraagd of ze iets aparts moest maken voor mij, maar dat vind ik dan ook zo’n gedoe. Alleen: toen we het aten, dachten we toch een beetje: die ham voegt eigenlijk niets toe. Dus dat laten we de volgende keer gewoon weg. 

Mc Donald's

Ik merk wel dat als je minder vlees gaat eten, je het ook steeds minder wil. Ik noem mezelf sinds de zomer vegetariër, maar ik vind het best moeilijk. Laatst was ik bij de McDonald’s en toen heb ik toch een hamburger genomen omdat verder iedereen dat ook deed. Soms moet je ook niet te streng voor jezelf zijn, want ook als je minder vlees gaat eten, doe je al iets goeds. Maar ik heb me wel voorgenomen om de volgende keer écht iets vegetarisch te kiezen. Het is alleen dan wel fijn als de rest me daar een beetje bij helpt. Mijn ouders vinden het door mij nu ook steeds belangrijker om minder vlees te eten. Vis aten we al nooit, omdat mijn broer heel erg allergisch is. 

Vleesvervangers

Ik ging steeds meer nadenken over stoppen met vlees doordat het de laatste tijd veel in het nieuws is dat vlees slecht is voor het milieu. Gelukkig is het nu wel veel makkelijker is om vegetarisch te eten, want er zijn heel veel lekkere vleesvervangers met kaas erin bijvoorbeeld. En ik eet wat extra noten. Ei at ik al best vaak. We eten nu wel veel vaker nieuwe dingen, zoals falafel. Dat is gemaakt van kikkererwten en daar zitten heel veel eiwitten in. Maar ik dacht eerst dat het gemaakt was van kikkers. We aten eerst om de week wel een kroketje uit de frituurpan, die vervangen we nu maar door een kaassoufflé. Die vind ik ook lekker. En we hadden laatst voor het eerst vegetarisch gebarbecued, maar alle groenten waren verbrand. Dus dat doen we maar niet meer. Een barbecue is trouwens ook best slecht voor het milieu. 

Gelatine

Ik wist nooit dat er gelatine in dropjes en andere lekkere snoepjes zit. Dat zijn gemalen botten van dieren: slachtafval. Dat wil ik nu dus eigenlijk ook niet meer eten. Ook moeilijk. Maar ik doe het stapje voor stapje. Dat zou ik iedereen aanraden. Het hoeft niet in één keer helemaal goed. Soms mag je ook wel denken: het dier is toch al dood." 

Plaats als eerste een reactie