Naar het atelier

banner

Vadersmei 2014

Naar het atelier

Het is nog vroeg in de ochtend alsde Ugandese  Bridget (13) samen met haar vader een brommertaxi wenkt. Lenig zwaait ze haar been over het zadel. Het is vakantie en dan is Bridget elke dag bij haar vader in zijn werkplaats. “Hij is er altijd voor me. Dat is niet in elke familie zo.”

Groen

Onderweg geniet Bridget van de groene omgeving. In dit dorp is ze geboren en opgegroeid, maar haar school staat in de hoofdstad van Uganda, Kampala. “In de stad is nauwelijks een boom te bekennen. Mijn ouders kozen deze school voor me omdat het een heel goede school is. Ik krijg er ook les in schilderen, tekenen en kleding ontwerpen.”

De baas

Elke ochtend staat Bridget vroeg op. “Omdat mijn ouders allebei werken als kunstenaar, help ik in het huishouden. Mijn zusje en ik koken vaak. Schoonmaken, wassen en andere klusjes verdelen we met mijn moeder. Mijn vader en broer doen alleen reparaties en timmerwerk. Belangrijke beslissingen nemen mijn ouders altijd samen, maar mijn vader is de baas.”

Atelier

Dan stopt de brommer. Ze zijn aangekomen bij het atelier en de winkel van Bridgets vader. Aan de buitenkant ziet het er helemaal niet zo artistiek uit, maar op een groot reclamebord staat wat je allemaal in de winkel kunt kopen. Bedrukte T-shirts, muziekinstrumenten en Afrikaanse kunstvoorwerpen. “Mijn ouders doen nog veel meer. Mijn moeder bakt bijvoorbeeld prachtige taarten voor bruiloften.”

Mijn vader is er altijd voor me. Dat is niet in elke familie zo.

Bridget en haar vader lachen naar de fotograaf.
"Mijn vader is lief en zorgzaam."

Bridget en haar vader spelen in het atelier op een Ugandese harp.
Bridget en haar vader spelen op een Ugandese harp. "Ik zing met mijn vader in het kerkkoor."

Succes

Iedereen in het dorp kent de kunstzinnige familie van Bridget. “Mijn vader is er altijd voor me. Dat is niet in elke familie zo. Vaak is de vader weg, op reis bijvoorbeeld. Hij heeft me geleerd niet bang te zijn voor de mening van anderen. Mensen zijn wel eens jaloers op ons omdat we dingen doen die zij niet kunnen. Maar daar moet je je niets van aantrekken. Je moet gewoon je eigen gang gaan.”

Assistent

Trots laat Bridget de winkel van haar vader zien. De kleine ruimte staat propvol houtsnijwerk, rieten manden en snuisterijen. “Allemaal gemaakt door mijn vader,” zegt Bridget terwijl ze over de kop van een houten luipaard aait. “Samen met mij. Ik ben zijn beste assistent. Later wil ik non worden, óf ook kunstenaar.”

In het kort:

• De vader van Britt is kunstenaar
• Britt is trots op hem
• Ze helpt hem vaak in zijn atelier

Bridgets vader laat zien hoe je een T-shirt bedrukt.
Bridgets vader laat zien hoe je een T-shirt bedrukt.

Mijn vader is lief en zorgzaam.