Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Feestvieren op het kerkhof

Elk jaar in november herdenken Mexicanen hun overleden familieleden met een feest: Allerzielen. Ook wel de Dag van de Doden genoemd. Mexicanen vieren dit katholieke feest uitbundig. Ze gaan naar het kerkhof met lekker eten en drinken. De graven van hun dierbaren versieren ze met bloemen en slingers. Bij Allerzielen horen ook maskers, suikerschedeltjes (om op te eten) en griezelige gedichten.
Edgardo heeft een masker gemaakt.

Eten en drinken

De Maya’s, een volk in Mexico, vieren Allerzielen op hun eigen manier. Ze noem het feest Hanal Pixan: ‘eten met de zielen’.  De Maya’s bouwen in hun huizen altaren. Die versieren ze met voedsel dat samen met de zielen van overleden familieleden wordt gegeten.

Mooie kleren

Ook de kinderen van de basisschool doen mee. “We vieren dat de zielen van overleden kinderen ons bezoeken,” zegt Juliana (12). We nemen fruit, brood, chocolademelk en lekkers mee voor op het altaar. “Wanneer de zielen het voedsel hebben “gegeten”, mogen de scholieren alles opeten. Voor Hanal Pixan trekken de meisjes hun mooiste kleren aan. de meisjes van groep vier komen nog in hun ‘huipil’, de traditionele jurk van de Maya vrouwen. Juliana vindt dat maar niets. “De jonge meisjes laten zich door hun moeder in een huipil hijsen, maar ik vind dat ouderwets, ik heb veel liever echt mooie kleren aan.”

Schoonmaken

De Maya’s begraven hun doden in een graf van steen en beton. Na een jaar of vijf gaan de botten van de overledene - gewikkeld in een laken – naar een open grafhuisje. Tijdens Hanal Pixan gaan de kinderen mee naar het kerkhof om de graven schoon te maken. Ze zetten ook kaarsen en bloemen neer. Het is een vrolijke boel, maar veel kinderen vinden het best eng om de botten van familieleden te zien. Daarom blijven ze dicht in de buurt van volwassenen.

Bij het graf
Kinderen leggen verse bloemen op het graf.

Optocht

Op de tweede dag van Hanal Pixan houden de katholieke Maya’s een processie door het dorp. de jonge meisjes voorop, dragen de afbeeldingen van de heilige Maria, de moeder van Jezus. Na de processie gaat iedereen naar het kerkhof om de graven schoon te maken.

Naar de hemel lopen

Op de graven van overleden kinderen staan de schoenen die ze droegen toen ze nog leefden. Niemand weet precies waarom. “Ik denk dat ze die schoenen hard nodig hebben omdat ze helemaal naar de hemel moeten lopen,” zegt Margarita (10). Ze vindt het wel erg dat ze een broertje en zusje heeft verloren. “Gelukkig heb ik nog zes zusjes en een broertje over.”

Uitrusten

Voordat Hanal Pixan begint krijgen ook de huizen een grote schoonmaakbeurt. “Als het rommelig in huis is, denken de overleden zielen dat zij het huis moeten schoonmaken en dan komen ze volgend jaar niet meer,” zegt Edgardo (10). maar als de huizen en het kerkhof netjes zijn en wanneer alle doden verse bloemen hebben, dan kun je op zo’n mooi gemaakt graf lekker even uitblazen.

Dag van de Doden

Allerzielen vindt plaats op 2 november. Het is een katholiek feest. Maar de Dag van de Doden werd al gevierd in Mexico vóórdat de Spanjaarden het katholieke geloof meebrachten. De kolonisten hebben de viering van de Dag van de Doden verplaatst naar november en samengevoegd met Allerzielen. 

Plaats als eerste een reactie