Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Klopt de naam Suikerfeest eigenlijk wel?

Aan het eind van de vastenmaand ramadan vieren moslims een groot feest. In Nederland wordt dat het Suikerfeest genoemd. Maar met die naam zijn lang niet alle moslims blij. Vier vragen en antwoorden.
Adil uit Haarlem viert Suikerfeest. Eerst ging hij naar de moskee, nu staat het ontbijt klaar.
still uit filmpje

1. Over welk feest gaat het?

Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een hele maand niet, van zonsopgang tot zonsondergang. Door te vasten zuiveren ze hun lichaam en staan ze stil bij mensen die geen eten of drinken hebben. Ook zijn ze in deze periode nog serieuzer bezig met hun geloof. Ook best veel kinderen doen hier aan mee. Aan het eind van deze vastenmaand is er een groot feest, waarmee ze het vasten afsluiten. Dat wordt in Nederland vaak het Suikerfeest genoemd.

2. Maar daar is dus niet iedereen blij mee?

Dat klopt. Een groep moslims wil af van die naam. De term 'Suikerfeest' legt volgens hen te veel nadruk op het eten van zoetigheid zoals koekjes. En ja, ook dat doen moslims tijdens het feest, maar dat is lang niet het enige. Moslims bidden en ontbijten 's ochtends uitgebreid samen, dragen hun mooiste (vaak nieuwe) outfits en gaan op familiebezoek. Ook geven ze geld aan goede doelen en cadeautjes aan de kinderen. Deze feestelijke dag het Suikerfeest noemen, vinden sommige moslims hetzelfde als kerst het 'kalkoenfeest' of 'bomenfeest' noemen.

3. Wat is dan een betere optie?

Niet alle moslims vinden de naam Suikerfeest storend. Maar degenen die dat wel doen, kiezen liever voor het Eid-al-Fitr-feest (Arabisch voor 'het feest van het verbreken van het vasten') of het ramadanfeest.

4. Waar komt de naam Suikerfeest dan vandaan?

De term is lang geleden letterlijk vertaald vanuit het Turkse 'şeker bayrami'. En dát is volgens sommige deskundigen weer een soort misverstand. Want eigenlijk zou de originele Turkse naam voor het feest ‘şükür bayrami' zijn ('feest van dankbaarheid'). Door een leesfout van het oude Turkse geschrift zou dat in de loop van de tijd verbasterd zijn tot ‘şeker’ (suiker). 

Bekijk ook het filmpje van Adil tijdens Eid il Fitr.

Plaats als eerste een reactie