Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Zangkoor voor arm en rijk

Je hoort wel eens dat je in Amerika alles kunt bereiken wat je wilt. Robert (10) vertelt over zijn droom.
Robert treedt vaak op met zijn koor.
Foto: Sarah Sloboda

Robert woont met zijn vader en moeder in Oakland. Dat is een stad aan de westkust van Amerika. In Oakland zijn veel verschillende buurten. Er zijn wijken waar veel rijke mensen wonen. In andere wijken is iedereen arm. De verschillen tussen rijk en arm zijn in Amerika heel groot. Veel groter dan in Nederland. In sommige arme wijken is het gevaarlijk. Daar zijn veel inbraken en overvallen. Robert woont gelukkig in een veilige buurt.

Robert droomt ervan om later zanger te worden.
Robert droomt ervan om later zanger te worden. Foto: Sarah Sloboda

Amerikaanse droom

Mensen zeggen wel eens dat in Amerika iedereen rijk kan worden. Als je maar hard genoeg werkt. Dat heet ‘de Amerikaanse droom’. In het echt is het anders. Kinderen van rijke  ouders krijgen veel meer kansen dan kinderen van arme ouders. Als je vooruit wilt komen, moet je naar een goede school. Dat kost geld. En je ouders moeten tijd hebben om dingen met je te doen die je niet op school leert. Robert heeft geluk. Zijn ouders vinden het belangrijk dat hij muziek leert maken. Daarom zit hij bij een koor en op cello-les.

Elke dag oefent Robert op zijn cello.
Elke dag oefent Robert op zijn cello. Foto: Sarah Sloboda

Auto

Vandaag heeft Robert repetitie van zijn koor. 
“We gaan oefenen voor een optreden,” vertelt hij. Zijn vader of moeder brengt hem altijd met de auto. In Amerika fietsen kinderen meestal niet zelf naar school of clubs. Dat is vaak te ver weg. Amerika is namelijk veel groter dan Nederland.

Trots

Het jeugdkoor van Robert is bijzonder. Want kinderen uit arme én rijke gezinnen zingen er samen. 
“Ik zing al drie jaar bij dit koor. Ik begon toen ik in groep 4 zat. Maar ik mocht al meteen meezingen met de kinderen uit groep 6,” zegt Robert trots. “Later wil ik zanger of acteur worden."

Roberts vader kan heel goed koken!
Roberts vader kan heel goed koken! Foto: Sarah Sloboda

Pannenkoeken

Na de repetitie haalt de moeder van Robert hem weer op. Onderweg halen ze eten in een restaurant. 
“Mijn moeder kookt meestal niet zelf,” zegt hij. “Mijn vader kan wel goed koken. Dat leerde hij in het leger. Nu werkt hij in een gevangenis.” 
Roberts vader werkt ‘s avonds. Daarom eet Robert dan altijd alleen met zijn moeder. Ontbijten doet hij met zijn vader, want ’s ochtends is zijn moeder weg. Ze is verpleegster in het ziekenhuis. 
“Het liefst eet ik pannenkoeken of een omelet. Maar dat mag alleen in het weekend!” vertelt Robert.

Arm

Zestien miljoen Amerikaanse kinderen leven in armoede. Hun ouders werken vaak wel, maar ze verdienen heel weinig. Sommige vaders of moeders hebben twee of drie banen. Anders is er niet genoeg geld voor de huur en de boodschappen. Ze werken van heel vroeg in de ochtend tot ‘s avonds laat.

 

Door: Eva Schram

Plaats als eerste een reactie