Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Feiten over honger en hongersnood

Steeds minder mensen hebben honger. Toch zijn er nog steeds mensen die ondervoed zijn, of een te eenzijdig voedingspatroon hebben en daardoor ondervoed raken. Wij zetten een aantal cijfers op een rij.

Eén op de drie mensen (bijna 795 miljoen) heeft niet genoeg te eten om een gezond en actief leven te kunnen leiden.

13,5% van de bevolking in ontwikkelingslanden is ondervoed. Het broertje van Sisiliya (10) uit Malawi was ook ondervoed.

In Azië wonen naar verhouding de meeste mensen. Daarom is het ook niet gek dat in dit werelddeel de meeste mensen wonen die niet zeker weten of ze elke dag goed, genoeg en afwisselend kunnen eten. Scholen in de Filipijnen lokken daarom leerlingen met een rijstmaaltijd. 

Slechte voeding is de oorzaak voor bijna de helft van kindersterfte bij kinderen onder de 5 jaar. Dat zijn 3,1 miljoen kinderen per jaar.

In Sub-Sahara Afrika komt het hoogste percentage voor van mensen die honger lijden; één op de vier mensen is ondervoed. In april 2017 is er hongersnood in Zuid-Sudan. Maar in 2011 was er ook een grote hongersnood, in Somalië. Mariam (13) vluchtte toen voor de honger naar Somaliland. 

In ontwikkelingslanden zitten 66 miljoen schoolkinderen met een rommelende maag in de klas. In Afrika alleen zijn dat al 23 miljoen kinderen. De 13-jarige Andrew uit Ghana vindt daarom dat iedereen een moestuin zou moeten beginnen. 

Bron: World Food Programme (2015)

 

Mariam vluchtte voor de hongersnood in haar land Somalië.
Mariam vluchtte voor de hongersnood in haar land Somalië. Petterik Wiggers

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.