Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Buikloop door vies water in Nepal

In Nepal sterven jaarlijks 37.000 kleuters aan diarree door vies drinkwater. De helft van de bevolking heeft geen schoon stromend water en veel mensen weten niet dat je ziek kunt worden van vies water.
Dilu Tamang (9) heeft ernstige buikloop. De dokter onderzoekt wat haar nog meer mankeert.

Thee of medicijnen

Debendra Bhandari is de traditionele genezer van het dorp Barabise in Nepal. “Als kinderen buikloop hebben door bedorven eten, raad ik aan veel thee te drinken. Of gekookt water met suiker en zout. Ik heb ook speciale kruiden, maar soms is het beter om medicijnen bij de apotheek te halen. Wanneer ik denk dat er iets ernstig is met de dikke darm, stuur ik ze naar het ziekenhuis.”

Mantra

Debendra werkt samen met artsen in het ziekenhuis, maar hij kijkt wel anders tegen ziektes aan. Over buikloop zegt hij: “Kinderen hebben vaak waterige ontlasting omdat ze zijn aangeraakt door een menstruerende vrouw. Ik bid dan tot de godin Shiva en spreek een mantra (magische spreuk) uit.” Veel bewoners in het dorp weten ook niet dat je ziek kunt worden van vies drinkwater. 

Genezer Debendra is ook melkboer. Janaki (11) koopt bij hem een zakje melk voor haar broertje Sushil.
Genezer Debendra is ook melkboer. Janaki (11) koopt bij hem een zakje melk voor haar broertje Sushil.

Kwade geesten

“Soms zijn een heleboel mensen tegelijk ziek. Dan doolt er een ziel van een overledene rond. Ik probeer die kwade geest te pakken door hem in mijn lichaam te laten komen. Ik raak in trance. Dan stap ik in het vuur. Nee, ik verbrand niet. Zo maak ik zielen die de sfeer verpesten onschadelijk.”

Ziekenhuis

Bigwan Gharka (14) heeft tuberculose. Hij is zo zwaar ziek, dat zijn hersenen zijn aangetast. Toch heeft hij geluk. Hij ligt in een ziekenhuis waar de bedden gratis zijn. Medicijnen moeten wel worden betaalt. Bigwans vader helpt zijn zoon met zitten, eten en drinken en nu wordt hij langzaam beter. Eén op de tien Nepalezen heeft een ziekenhuis in de buurt. Nou ja, dat wil zeggen op een uur rijden. De drie meest voorkomende ziektes zijn: diarree, ondervoeding en ademhalingsproblemen.

Bigwan's vader helpt zijn zieke zoon overeind.
Bigwan's vader helpt zijn zieke zoon overeind.

Plaats als eerste een reactie