Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Rijken worden rijker, armen worden armer 

De tien rijkste mannen op aarde zijn in de afgelopen twee jaar nog veel rijker geworden. Terwijl arme mensen nog minder geld hadden voor school en eten. De corona-pandemie heeft die verschillen groter gemaakt, zegt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib.
De rijken worden steeds rijker, de armen steeds armer.
Shutterstock

Verdeling

Het is geen toeval dat deze tien rijkste mannen ter wereld allemaal wit zijn en in het westen van de wereld wonen. Kennis en rijkdom is al eeuwenlang ongelijk verdeeld, door bijvoorbeeld de koloniale geschiedenis. En ook nu zijn er handelsovereenkomsten die gunstiger zijn voor landen in het westen. Een andere verklaring is dat meer mensen in het westen toegang hebben tot beter onderwijs en daardoor ook beter betalende banen krijgen. 

Rijkdom

De tien rijkste mannen ter wereld werden dubbel zo rijk. In plaats van 600 miljard euro hebben zij nu 1,2 biljoen (een bedrag met negen nullen!) op hun bankrekening staan.  

Armoede

Tegelijkertijd kwamen meer dan 160 miljoen extra mensen in armoede terecht. 

Coronapandemie

Door de coronapandemie verliezen juist veel arme mensen hun baan doordat er door de lockdowns minder werk is. Vooral meisjes en vrouwen betalen de prijs. Meisjes keren minder snel terug naar school. Vrouwen doen veel meer onbetaalde taken thuis. 

Vaccins

De topmannen van medicijnbedrijven Moderna en Pfizer zijn heel rijk geworden door het ontwikkelen van coronavaccins terwijl veel arme landen nog geen toegang hebben tot een prik.  

Klimaatproblemen

Als die tien rijkaards 99% van hun winst afstaan, is er genoeg geld om iedereen op de wereld een vaccinatie te geven, veel klimaatproblemen op te lossen en te zorgen voor betere gezondheidszorg en andere hulp voor andere mensen.  

Dit verhaal stond ook in Kidsweek.

Plaats als eerste een reactie