Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is een township?

Tijdens de apartheid in Zuid-Afrika bedacht de regering dat de zwarte bevolking gescheiden moest wonen van de blanke: in townships. Een ander woord voor township is 'woonoord'.
Soweto, een township van Johannesburg. De naam is een afkorting van South Western Townships, maar volgens de lokale bevolking betekent het "So Where To".

Luciferdoosje

Het doel van de apartheid politiek was om mensen op basis van hun huidskleur te scheiden. De blanke regering van toen vond dat de zwarte en gekleurde burgers aan de rand van de steden moesten wonen, op onvruchtbare grond en vaak achter hekken. De townships bestonden meestal uit huisjes met golfplaten daken en houten muurtjes. Dicht op elkaar, boordevol bewoners en zonder water, riolering of elektriciteit. 

Miljoenenbevolking

Elke Zuid-Afrikaanse stad of dorp heeft wel één of meerdere townships. In één van de grootste Zuid-Afrikaanse townships, Khayelitsha bij Kaapstad, wonen naar schatting 1,5 miljoen mensen. Andere bekende townships zijn Soweto en Alexandra (beiden bij Johannesburg). Sommige kleinere steden in Zuid-Afrika bestaan alleen maar uit townships. De stadjes worden shanti-towns genoemd. Er zijn niet alleen townships voor zwarte Zuid-Afrikanen gebouwd, maar ook voor 'kleurlingen'. 

Khayelitsha, een township van Kaapstad, telt 1,5 miljoen bewoners.
Khayelitsha, een township van Kaapstad, telt 1,5 miljoen bewoners.

Blijven bestaan

Hoewel apartheid in 1990 is afgeschaft, zijn de townships blijven bestaan. Dit heeft verschillende oorzaken:
* door gebrek aan opleiding en de hoge werkloosheid hebben gezinnen geen geld om te verhuizen.
* er verhuizen nog steeds veel gezinnen van het platteland naar de grote steden, waar een groot gebrek is aan woonruimte voor alle nieuwe inwoners.
* families wonen al generaties lang in dezelfde township, dicht bij elkaar in de buurt. Zo kunnen ze elkaar helpen.

Plaats als eerste een reactie