Overslaan en naar de inhoud gaan
Burgerschap blog

Lesdoel Burgerschap Diversiteit

Wat geloof jij en welke andere religies zijn er? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen wat anderen denken en doen? En: hoe los je conflicten op? Dit komt aan bod in het lesdoel Burgerschap Diversiteit.

Doelen

De leerlingen leren:  

  • hoofdzaken over religieuze en levensbeschouwelijke stromingen en culturele tradities en gebruiken die in onze diverse samenleving een rol spelen;  
  • over seksualiteit, verschillende seksuele oriëntaties en expressies van gender;  
  • de grenzen (emotioneel, fysiek en seksueel) van anderen herkennen en daar rekening mee te houden;  
  • de secundaire emoties van de ander te herkennen en te benoemen en te anticiperen op reacties van anderen op het eigen handelen;  
  • uit te wisselen over wat gedeelde en verschillende waarden, overtuigingen, idealen en toekomstverwachtingen zijn;  
  • overeenkomsten en verschillen tussen mensen te herkennen, te benoemen, en in aanzet te verklaren;  
  • hoe groepsgedrag en (sociale) media de houdingen en het gedrag van klasgenoten mede kunnen verklaren.

Lesmateriaal burgerschapsdoel Diversiteit 

De dag van de doden 
Xochitl (13) uit Mexico laat zien hoe zij op 1 en 2 november Día de Muertos viert. De leerlingen leren aan de hand van het lesmateriaal wat dit feest inhoudt en welke rituelen en gebruiken erbij horen en gaan hierover in gesprek (kennis).  Welke elementen van dit feest zouden zij graag over willen nemen in jouw manier van herdenken? (houding en gedrag). 

Gender 
In ons themanummer Gender, met bijbehorende lesopdrachten gaat het over de rolverdeling tussen jongens en meisjes in Indonesië, over meisjes in Afghanistan, die worden opgevoed als jongens en bekijken het filmpje waarin Géronimo uit Argentinië die van ballet houdt (kennis). Vervolgens bespreken ze de stellingen ‘In Nederland denken we hetzelfde over jongens en ballet als in Argentinië.’ en ‘Jongens praten moeilijker over hun gevoelens dan meisjes.’ (houding en gedrag). 

Spread Gender Samsam burgerschap

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.