Doelen
De leerlingen leren:
- over gezagsdragers en politieke instituties in Nederland, Europa en de wereld;
- over de totstandkoming en handhaving van regels in Nederland en Europa;
- over de werking van ons politieke bestel;
- wat de buitenwerkingstelling van de rechtsstaat kan betekenen, uitgelegd aan de hand van de Duitse bezetting en de Holocaust;
- over verschillende visies op vrijheid, gelijkheid en solidariteit;
- over rollen van en verhoudingen tussen mensen op school, in de buurt en in het land;
- manieren waarop ze besluitvormingsprocessen op vreedzame wijze kunnen beïnvloeden en hoe ze daar verantwoordelijkheid voor kunnen nemen;
- over manieren om op school of in de eigen omgeving macht te organiseren en uit te oefenen.
Lesmateriaal bij het burgerschapsdoel Macht en Inspraak
De gemeenteraad
In ons filmpje en les over de gemeenteraad vertelt Amé (11) wat ze deed aan de gevaarlijke situatie voor fietsers bij haar school in de Amsterdamse Jordaan. Leerlingen leren welke taken de gemeente heeft en hoe je als burger invloed kunt uitoefenen op de beslissingen die de gemeente maakt (kennis) en ze vertellen wat zij graag willen veranderen in hun buurt of woonplaats (houding en gedrag).
Democratie
In ons themanummer Stemmen en de les leren leerlingen over democratie in Nederland en hoe dit in andere landen is geregeld (kennis). Ze reflecteren hierop, geven aan wat zij belangrijk vinden voor hun eigen school en vullen de kieswijzer in (houding en gedrag).
Media
In ons magazine Media met lesmateriaal leren leerlingen welke rol media spelen in Kenia en Sudan (kennis) en denken ze na over de rol van media in hun leven (houding en gedrag). Kunnen de leerlingen een oplossing bedenken voor het feit dat lang niet alle mensen in alle landen toegang tot media hebben? En mogen de media gecontroleerd worden door de regering?
Reacties: 5