Overslaan en naar de inhoud gaan
Burgerschap blog

Lesdoel Burgerschap Technologisch burgerschap

Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op leerlingen en hun omgeving? Wat vinden ze van de ethische vraagstukken en welke verschillende perspectieven en meningen zijn er? Dit komt aan bod in het lesdoel technologisch burgerschap.
Houda laat zien hoe ze robot Nao programmeert.

Doelen

De leerlingen leren:

  • verschillende toepassingen van technologie in het dagelijkse leven en in de samenleving onderzoeken;
  • over de invloed van technologische ontwikkelingen op hun dagelijks leven, het eigen gedrag en de mogelijkheid tot vrije keuzes;
  • (on)gewenste invloeden en (on)bedoelde effecten van technologie in de eigen omgeving te onderzoeken en daarover in dialoog te gaan.


Lesmateriaal bij het lesdoel Technologisch burgerschap

Robots
Vervangen robots zorgmedewerkers en fabrieksarbeiders? En wat zijn de voor- en nadelen van robots? Deze vragen komen aan bod in ons themanummer Robots (kennis). De leerlingen gaan vervolgens opzoek naar taken die worden overgenomen door robots en denken na welke taak ze zelf graag zouden willen laten overnemen door robots (kennis en houding).

Gezondheidszorg
In de gezondheidszorg speelt technologie overal ter wereld een steeds grotere rol. Ons thema Gezond gaat in op deze ontwikkeling (kennis) en laat leerlingen nadenken over wat de impact hiervan is (houding en gedrag).

Spread uit themanummer Robots van Samsam.
Spread uit themanummer Robots van Samsam.