Overslaan en naar de inhoud gaan
Burgerschap blog

Lesdoel Burgerschap Vrijheid en Gelijkheid

Nederland is een democratie, maar wat betekent dat? Wat is de invloed op ons dagelijks leven, hoe vanzelfsprekend is vrijheid en gelijkheid? Wat zijn je ideeën over politiek en hoe groeien kinderen op in een dictatuur? Dit komt aan bod tijdens het doel ‘vrijheid en gelijkheid' binnen Burgerschap.

Doelen


De leerlingen leren: 

  • over de basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit van de democratische rechtsstaat; 
  • over grondrechten, mensenrechten en kinderrechten en het belang ervan; dat iedereen gelijke rechten heeft die universeel zijn en onlosmakelijk met elkaar verbonden; 
  • dat de rechtsstaat kaders biedt voor rechten en vrijheden en bescherming tegen willekeur en machtsmisbruik; 
  • over de waarborging van en het respect voor die rechten hier en daar; 
  • over het belang van regels en afspraken thuis en op school en deze te vergelijken met die in de publieke ruimte; 
  • waarom zij vrijheid hebben in het maken van keuzes, rekening houdend met de keuzes van medeleerlingen en de geldende afspraken in de klas en omgeving; 
  • hoe de basiswaarden tot uiting komen of kunnen komen in de eigen klas- en schoolcontext en in de omgeving.


Lesmateriaal bij het lesdoel Vrijheid en Gelijkheid 


Kinderrechten
In ons dossier staan artikelen, filmpjes en een les over kinderrechten. Leerlingen lezen onder andere de verhalen van Deebi die als dienstmeisje werkte en Marillio die in een pleeggezin woont (kennis). Ze bespreken welke kinderrechten zij belangrijk vinden en bedenken oplossingen als kinderrechten worden geschonden (houding en gedrag). 


Regels en afspraken bij gamen
In onze les over gamen en cybersecurity vergelijken leerlingen de regels in China en die in Nederland (kennis) en bespreken ze de afspraken bij hen thuis. En wat zouden ze vinden als de overheid in Nederland ook landelijke regels instelt over gamen? (houding en gedrag) 


Israël en Palestina
In ons artikel leggen we het conflict tussen Israël en de Palestijnen (kennis) uit. In de les bekijken leerlingen een filmpje en bespreken wat vrijheid voor hen betekent. Ze gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen met hun leven en de levens van leeftijdsgenoten daar (houding en gedrag). 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.