Overslaan en naar de inhoud gaan
Onderwijs tip

Samsam in de Klas

Al 45 jaar is Samsam een begrip op het gebied van burgerschapsonderwijs in het basisonderwijs (groep 5 t/m 8). Met een magazine, maandelijkse lesopdrachten, een website vol extra artikelen, filmpjes en quizzen, biedt Samsam leerkrachten handvatten om burgerschap vorm te geven in de klas.

Burgerschap

Met burgerschapsvorming worden kinderen gestimuleerd actief deel te nemen aan de samenleving. De klas is een belangrijke oefenplaats: hier leren ze omgaan met diversiteit en verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving. Met een magazine, maandelijkse lesopdrachten, een website vol extra artikelen, filmpjes en quizzen, biedt Samsam leerkrachten handvatten om burgerschap vorm te geven in de klas.

Met Samsam komen onderwerpen als conflictoplossingen en samenwerken, inlevingsvermogen, herkennen van discriminatie en uitsluiting en reflectie op verschillen en overeenkomsten tussen mensen en culturen aan bod. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ (kerndoelen 34-39) en bouwstenen burgerschap, opgesteld door Curriculum.nu

Lesopdrachten

Met de lessen van Samsam leren kinderen kennis en vaardigheden die ook bij andere vakken van pas komen en die ze aan het denken zet over de maatschappij waarin ze leven en hun rol daarin. Ze leren onder andere over:

 • De democratische rechtsstaat, culturen en duurzaamheid 
 • Omgaan met diversiteit en het herkennen van eigen vooroordelen
 • Verplaatsen in een ander en het zoeken naar verbindingen 
 • Verantwoordelijkheid nemen voor de eigen omgeving
 • Luisteren, discussiëren en samenwerken

Het lesmateriaal van Samsam bestaat uit tien lessen burgerschap op twee niveaus (groep 5/6 en 7/8), vijf keer per jaar het magazine en toegang tot de website. Scholen kunnen kiezen voor een abonnement of bestellen de thema's los. 

header samsam erbij

Het magazine

In het magazine lezen leerlingen artikelen, interviews en reportages over kinderen uit Nederland én de rest van de wereld. Samsam maakt maatschappelijke thema's begrijpelijk, door ze uit te leggen vanuit het perspectief van kinderen. Hierdoor groeit de algemene kennis over de wereld. De thema's die in het magazine aan bod komen, zijn:

 • Cultuur en identiteit
 • Kinderrechten
 • Milieu en duurzaamheid
 • Verdeling en ongelijkheid
 • Religie
 • Vrede en conflict
 • Democratie en participatie

Bekijk hieronder een inkijkexemplaar

Website

Scholen met een abonnement hebben exclusief toegang tot het online archief op www.samsam.net dat bestaat uit 10 jaar aan artikelen, filmpjes, quizzen en lesmateriaal. Daarnaast vindt u op de website dossiers en achtergrondinformatie over landen en de wereldgodsdiensten. Ideaal voor als u achtergrondinformatie zoekt voor een lesvoorbereiding of thematisch wilt werken.

Leerkrachten over Samsam

Maatschappelijke problemen worden met de lesopdrachten en het tijdschrift bespreekbaar’.

‘Samsam gaat verder dan de methodes: het behandelt wereldproblematiek op een toegankelijke manier en is afwisselend’.

De gekozen onderwerpen nodigen uit tot een kritische blik naar de maatschappij’.

‘Met Samsam kunnen mijn leerlingen reflecteren op hun leven en dat van kinderen ergens anders in de wereld.’

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
carine
3 februari 2019, 11:01
Ik werk al een tijdje met Samsam in de klas voor mijn lessen Zedenleer.
Heel knap gemaakt : info, humor, foto's Werkbladen, filmpjes. Op alle mogelijke manieren kan je de kinderen ermee boeien en geen langdraadig gedoe : getuigenissen en verder kort, bondig, duidelijk!
Bedankt, Samsam.
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.