Overslaan en naar de inhoud gaan
Onderwijs nieuws

Themanummer Taal

Welke rol heeft taal in onze cultuur en identiteit? En zorgt taal voor verbinding of uitsluiting?

Het magazine

Taal is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur en identiteit. Het zorgt voor verbinding met anderen die dezelfde taal spreken. Tegelijkertijd kan het lastig zijn bij een groep te horen als je de taal juist niet spreekt. Globalisering zorgt ervoor dat we aan de ene kant meer in contact komen met verschillende talen, maar ook dat er talen dreigen te verdwijnen. 

In het themanummer 'Taal' komen kinderen uit verschillende landen aan het woord over hun taal.  Zo vertelt de dove Mae dat ze zich buitengesloten kan voelen als mensen om haar heen alleen Nederlands spreken zonder 'haar' gebarentaal. Alexandra uit Shanghai leert Mandarijn kalligraferen van haar moeder. Keo uit Amsterdam spreekt vier talen, maar leert vooral Engels tijdens het gamen en de trotse Tooske geeft een snelcursus Fries. 

Het lesmateriaal

Het pakket bestaat uit 30 exemplaren van het themanummer Taal. De les best uit een lesinstructie en verwerkingsopdrachten voor groep 5/6 en groep 7/8. De bouwstenen die wordt behandeld bij dit thema is Identiteit. De leerlingen leren tijdens de lessen: 

  • dat mensen meerdere talen kunnen beheersen.
  • een open, nieuwsgierige en respectvolle houding te ontwikkelen ten aanzien van verschillende talen en culturen in hun omgeving.
  • het belang om via een gemeenschappelijke taal te communiceren.
  • overeenkomsten en verschillen in vorm en betekenis tussen Nederlands en andere talen.
  • dat talen onderdeel zijn van identiteit en cultuur.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.